Za papeža Frančiška je to prvi obisk Afrike. Foto: Reuters
Za papeža Frančiška je to prvi obisk Afrike. Foto: Reuters
Turneja bo trajala šest dni. Foto: Reuters
Masajski sprejem v Nairobiju. Foto: Reuters
Na prvi dan obiska se je papež srečal s kenijskim predsednikom. Foto: Reuters
Častni pozdrav. Foto: Reuters

Frančišek je ob začetku obiska v Keniji pozval človeštvo, naj se znova poveže z naravo, da bi se lahko borilo proti revščini in delitvam, ki so po njegovem mnenju "gojišče" terorizma.

Papež je v govoru pred kenijskim predsednikom Uhurujem Kenyatto in drugimi kenijskimi predstavniki ob začetku šestdnevne afriške turneje opozoril, da človeštvu grozi "huda okoljska kriza", zato moramo biti še pozornejši na odnos med človekom in naravo. "Obstaja jasna povezava med varovanjem narave ter gradnjo pravične in enakopravne družbene ureditve," je poudaril. "Obnovitev našega odnosa z naravo" bo pomagala obnoviti človeštvo, je še dejal in pozval k strpnosti in spoštovanju drugih.

"Izkušnje kažejo, da se nasilje, konflikti in terorizem hranijo s strahom, nezaupanjem in obupom, ki se rodijo iz revščine in razočaranja," je izpostavil Frančišek. Boj proti revščini je izpostavil kot eno od prednostnih nalog svojega pontifikata. Kenijske oblasti pa je pozval, naj prisluhnejo potrebam revnih. V Keniji sicer četrtina od skupno 45 milijonov prebivalcev preživi z manj kot dolarjem na dan.

Tri države v šestih dneh
Frančišek bo v Keniji v četrtek med drugim daroval mašo na kampusu univerze v Nairobiju, v petek pa obiskal barakarsko naselje Kangemi, kjer živi okoli 100.000 ljudi. Pot bo nato nadaljeval v Ugando, turnejo pa bo sklenil v Srednjeafriški republiki. Papež bo med turnejo pozval k prizadevanjem za mir, socialno pravičnost in spravo med islamom in krščanstvom, medtem pa bodo imeli njegovi telesni stražarji polne roke dela. Območje, ki ga bo obiskali, je namreč prepreženo z nasiljem džihadistov, papež pa tudi v Afriki vztraja pri potovanju v odprtem avtomobilu.

Za Frančiška je to prvi obisk Afrike, celine z najhitreje rastočim številom katoličanov - skupaj naj bi jih bilo 180 milijonov. Med enajstim potovanjem v tujino bo imel 78-letni Bergoglio, ki je zagovornik zatiranih, 19 govorov. Srečal se bo z vojnimi žrtvami, otroki vojaki, obolelimi z aidsom in tistimi, ki živijo v skrajni revščini.

V Vatikanu so že dali vedeti, da bi lahko program obiska v kronično nestabilni Srednjeafriški republiki, ki jo zaznamuje konflikt med muslimanskimi uporniki in krščanskimi milicami, ob morebitnem povečanju varnostne grožnje skrajšali ali povsem odpovedali. Frančišek bi sicer rad izpeljal celotno potovanje, predvsem pa nedeljsko odprtje "svetih vrat" v katedrali v Banguiju, deset dni pred začetkom svetega oz. jubilejnega leta v Katoliški cerkvi, posvečenega usmiljenju.

"Če bo sveta vrata odprl v Banguiju, se bo jubilejno leto prvič v zgodovini začelo na periferiji, namesto na sedežu Cerkve v Vatikanu," je povedal strokovnjak za Afriko na Radiu Vatikan Giulio Albanese. "To bi bil najboljši povzetek papeževe doktrinarne drže - skromne Cerkve, posvečene revnim," je dodal.

Nevarna Srednjeafriška država
A do tega morda ne bo prišlo. Tako vatikanska policija kot viri blizu začasni predsednici Srednjeafriške republike Catherine Samba Panza pravijo, da bi lahko obisk v Banguiju skrajšali na nekaj ur na tamkajšnjem letališču pod drobnogledom mirovnih sil ZN-a. Da bi bilo papežu težko zagotoviti varnost zunaj letališča v Banguiju, je posvarila tudi Francija, ki ima v nekdanji koloniji nameščene svoje sile v podporo okoli 12.000 pripadnikov sil ZN-a.

S tem bi odpadli papeževi načrti za obisk taborišča razseljenih oseb, postanek z molitvijo v mošeji v zloglasni soseski PK5 v Banguiju in maša na športnem stadionu v srednjeafriški prestolnici, kar bi verjetno močno razočaralo na tisoče romarjev, tudi iz Konga in Kameruna.

Grožnja Al Šebaba
Tudi Kenija in Uganda predstavljata varnostni izziv, saj tamkajšnji katoličani živijo v nenehnem strahu pred napadi somalijske milice Al Šebab. Nad območjem hkrati veje strah pred prav tako skrajnim Boko Haramom in drugimi nevarnimi skupinami, zaradi česar so vsi tamkajšnji kristjani v defenzivi. Papež bo zato po napovedih med potovanjem večkrat odločno pozval k ohranitvi mirnega sobivanja in duha tradicionalne strpnosti med kristjani in muslimani.

Papež Frančišek sicer Ugande in Kenije ne bo obiskal kot prvi papež. Papež Janez Pavel II. je Kenijo obiskal trikrat, medtem ko ima Uganda čast, da je bila kot prva afriška država, deležna papeškega obiska - leta 1964 je bil tam papež Pavel VI.