Evropa, ki je bila nekoč glavni vir turistov pedofilov, danes postaja njihova destinacija, še posebej nekatere države srednje in vzhodne Evrope, kjer nimajo ustrezne zakonodaje za zaščito otrok. Foto: EPA
Evropa, ki je bila nekoč glavni vir turistov pedofilov, danes postaja njihova destinacija, še posebej nekatere države srednje in vzhodne Evrope, kjer nimajo ustrezne zakonodaje za zaščito otrok. Foto: EPA
Pedofili se v digitalnem svetu tudi uspešno skrivajo z vse večjo uporabo t. i. darkneta, ki ga je težko odkriti. Foto: EPA

Zloraba otrok je za pedofile dostopnejša predvsem zaradi širjenja komunikacijskih tehnologij in cenovno dostopnejših potovanj. "S pritiskom na gumb lahko storilcem 'dostavijo' otroke v njihove hotelske sobe ali kamor koli drugam želijo," opozarjajo v najobsežnejši študiji o razširjenosti pedofilije v zadnjih 20 letih. Nova tehnologija spreminja tudi naravo zlorab; na Filipinih, kjer je središče kibernetskega seksa v jugovzhodni Aziji, naj bi več deset tisoč otrok izkoriščali v spolnem turizmu, ko otroci spolno občujejo pred spletnimi kamerami po navodilih pedofilov.

Raziskava je bila izvedena pod okriljem Združenih narodov, v njej pa je sodelovalo več kot 70 agencij za zaščito otrok, človekoljubnih organizacij in akademikov. Avtorji ugotavljajo, da je tovrstno kriminalno dejavnost mogoče zaslediti v vseh regijah po svetu in da proti njej ni odporna nobena država.

Storilci so iz vseh slojev
Avtorji študije izpostavljajo, da so predstave o t. i. pedofilskem turizmu zastarele, saj tipičen storilec ni več "bel, bogat zahodnjak srednjih let", temveč prihajajo storilci iz vseh slojev, mnogi so priložnostni in se nimajo za serijske pedofile. "Vsem pa je skupno to, da imajo le malo možnosti, da jih bodo aretirali, obtožili in kaznovali, saj ponavljajoči se storilci izbirajo države z najšibkejšimi zakoni in pregonom teh zločinov," je ob predstavitvi študije v Bangkoku opozorila Dorothy Rozga, izvršna direktorica ECPAT International, ki je nadziral pripravo poročila.

Uporaba darkneta
Sicer pa se narava in raven spolnih zlorab glede na različne regije razlikujejo. V Južni Koreji, kjer so napredne komunikacijske tehnologije zelo razširjene, se o več kot 95 odstotkih plačljivih spolnih zlorab otrok dogovorijo prek medmrežja. Pedofili se v digitalnem svetu uspešno skrivajo z vse pogostejšo uporabo t. i. darkneta, ki ga je izjemno težko odkriti in na katerem objavljajo, izmenjujejo in gledajo materiale, ki so jih posneli med potovanji.

Spremembo narave pedofilskega turizma je mogoče opaziti v jugovzhodni Aziji, ki je bila dolgo njegovo središče. Belopolti pedofili iz zahodnih držav so sicer še vedno problem, a se je njihov pregon okrepil zaradi večjega sodelovanja držav jugovzodne Azije in zahodnih držav. Vedno več turistov pedofilov je lokalnih ali pa prihajajo iz Japonske, Kitajske in Južne Koreje - predvsem zato, ker jih vedno več potuje.

Evropa - nova destinacija pedofilov
"Pred 20 leti je bilo mogoče narisati okviren zemljevid tega, od kod prihajajo pedofili in kam gredo, zdaj pa je vse bolj zamegljena meja med državami izvora in ciljnimi državami," so poudarili v poročilu. Evropa, ki je bila nekoč glavni vir turistov pedofilov, zdaj postaja njihova destinacija - še posebej nekatere države srednje in vzhodne Evrope, kjer nimajo ustrezne zakonodaje za zaščito otrok. Na Bližnjem vzhodu in severni Afriki k naraščanju pedofilskega turizma prispevajo vojne ter nizek položaj žensk v mnogih kulturah.

Zaradi majhnega števila obsodb pedofilov avtorji pozivajo k več skupnim dejavnostim za preprečevanje teh zločinov in boljši zaščiti otrok, saj več milijonom po vsem svetu grozijo spolne zlorabe. Tehnološka podjetja pa pozivajo k razvoju rešitev, s katerimi bi spodkopali spletno trgovino preko programov za sledenje ali blokiranje plačil, še navaja AFP.