Varnostne sile pred mošejami. Foto: EPA
Varnostne sile pred mošejami. Foto: EPA

Ukaz je sledil večdnevnim protestom in izbruhom nasilja med Ujguri, muslimansko manjšino, in Han Kitajci, ki predstavljajo večinsko prebivalstvo. V mestu ostaja na tisoče vojakov, ki skrbijo za red in mir.

Številne mošeje so bile sicer zaprte že od nedelje, ko so se začeli nemiri. "Zaradi javne varnosti so vse mošeje sporočile vernikom, da petkova molitev odpade in da naj molijo doma."

"Vlada se boji, da bodo ljudje uporabili vero za podporo trem silam (tri sile je izraz, ki ga uporablja kitajska vlada za separatiste, teroriste in ekstremiste, op. a.)," je dejal eden od domačinov.

Nemiri so se razplamteli v nedeljo, ko je v protestih Ujgurov v glavnem mestu pokrajine Sinkiang umrlo 184 ljudi, več kot tisoč je bilo ranjenih, kitajske oblasti pa so priprle približno 1.400 ljudi. Sprti strani za izbruh nasilja krivita druga drugo. Oblasti so vpletenim v nemire zagrozile z visokimi kaznimi. Zaradi izbruha nasilja se je kitajski predsednik Hu Džintao predčasno vrnil z obiska v Italiji, kjer bi se moral udeležiti zasedanja vrha G8.