Mike Pence se v ameriškem vojaškem oporišču v Seulu rokuje z generalom Vincentom K. Brooksom. Foto: Reuters
Mike Pence se v ameriškem vojaškem oporišču v Seulu rokuje z generalom Vincentom K. Brooksom. Foto: Reuters
Herbert Raymond McMaster
Ameriški svetovalec za državno varnost H. R. McMaster se je v Afganistanu sestal s predsednikom Ašrafom Ganijem glede boja proti talibanom in drugim upornikom. Foto: Reuters

Le nekaj ur pred Penceovim prihodom je Severna Koreja neuspešno izvedla nov poizkus izstrelitve balistične rakete. V uvodnem nagovoru se podpredsednik dogodku ni posvečal, omenil ga je zgolj kot "tisto jutranjo provokacijo s severa".

Jutri se bo Pence v luči nedavnega premika ameriške mornarice Carl Vinson proti regiji in namestitve protiraketnega sistema THAAD srečal s predsednikom Južne Koreje Hvan Kjo Anom.

Ameriški predsednik Donald Trump je v predsedniški kampanji izražal dvom o ščitenju azijskih zaveznic. Očitno si je sedaj premislil, saj je v Azijo ob podpredsedniku poslal tudi enega svojih vodilnih diplomatov na področju obrambe.

Ameriška odprava se bo ustavila še v Tokiu, Džakarti in Sydneyju. Na Japonskem bo Pence preveril sodelovanje ameriške pacifiške mornarice z zaveznicami, večino obiska pa bo posvetil pogovorom z japonskim namestnikom premierja in finančnim ministrom Tarom Asom glede ekonomskih in trgovinskih vprašanj. Poudariti želi ameriško zanimanje za trgovanje, čeprav je predsednik Trump odstopil od Transatlantskega sporazuma (TPP).

Po pogovorih glede Nata v Münchnu in Bruslju gre za drugo diplomatsko pot ameriškega podpredsednika v tujino, na kateri bo najbrž večino časa posvetil razlagi Trumpovih politik in izjav, poroča Reuters.

McMaster na obisku v Afganistanu
Trumpov svetovalec za državno varnost H. R. McMaster se je v Kabulu sestal z afganistanskimi uradniki in dejal, da se Trumpova administracija ukvarja z diplomatskimi, vojaškimi in ekonomskimi sankcijami proti talibanom in samooklicani Islamski državi v Afganistanu.

Po napadu z "materjo vseh bomb", najmočnejšim nejedrskim orožjem, uporabljenim v bitkah, ki naj bi ubila okoli 100 skrajnežev IS-ja, je dejal, da je Afganistan sedaj bolj zanesljiv ameriški partner, kot je bil v preteklosti. "To so začutili tudi naši nasprotniki in podvojili svoja naprezanja, zato je čas za nas in naše afganistanske partnerje, da jim odgovorimo," je dodal.

McMaster se je na srečanju z afganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem pogovarjal o dvostranskih vezeh, varnosti, boju proti terorizmu, reformah in razvoju, so sporočili iz afganistanske predsedniške palače.

V Afganistanu je zdaj skoraj 9.000 ameriških vojakov, ki trenirajo in svetujejo afganistanskim silam. Vodilni poveljnik ameriških enot v Afganistanu je sicer dejal, da bi za učinkovit boj proti talibanom in drugim upornikom potrebovali še "nekaj tisoč" dodatnih vojakov.

"Čas za pogovore z Rusijo"
Medtem je svetovalec za državno varnost napovedal, da je čas za "težke pogovore" z Rusijo glede ruske podpore "groznega" sirskega režima Bašarja Al Asada in njihovih "razdiralnih" akcij v Evropi.