Ugriz klopa je lahko zelo nevaren. Foto:
Ugriz klopa je lahko zelo nevaren. Foto:
Nevarni ugrizi malih klopov

V zagrebški kliniki za nalezljive bolezni se po ugrizu klopa zdravi šest ljudi, pet je priklopljenih na aparate za umetno dihanje. "Rezultat njihovega zdravljenja za zdaj ni znan," je povedal predstojnik oddelka za intenzivno nego dr. Bruno Baršić. Življenje enega pacienta po besedah zdravnika ni ogroženo. Dodal je, da so pri vseh obolelih izvedli umetno podhladitev, hlajenje na 32 stopinj Celzija, da bi preprečili okvaro možganov. Postopek za zdaj kaže dobre rezultate.

"Vsi pacienti so odrasle osebe, stare med 30 in 60 let iz podeželskega predela na severu Hrvaške," je razkril Baršić. Paciente so na kliniko sprejeli v začetku junija.

Priporočajo cepljenje in previdnost
V tem letnem času, ko je okužb zaradi ugrizov klopa največ, stroka tudi v Sloveniji priporoča cepljenje in previdnost. Klopni meningitis (meningoencefalitis) je virusna bolezen možganske ovojnice in centralnega živčnega sistema. Na mestu ugriza klopa pri klopnem meningoencefalitisu praviloma ni opaznih sprememb na koži.

Bolezen običajno poteka v dveh fazah. Prva faza bolezni se začne približno sedem dni po ugriz klopa in poteka podobno kot pri gripi (slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol). Pri večini bolnikov sledi po prostem intervalu (nekaj dni do tri tedne) druga faza bolezni s visoko temperaturo, močnim glavobolom in lahko celo z nezavestjo.

Klopni meningitis lahko pusti trajne posledice
Bolezen lahko pusti trajne posledice, kot so glavobol, zmanjšana delovna sposobnost, zmanjšana sposobnost koncentracije, tudi ohromelost. Klopni meningoencefalitis je le redko smrtna bolezen (eden do dva odstotka odraslih bolnikov), piše na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja.

Nevarni ugrizi malih klopov