Nizozemska policija še išče storilce. Foto: Reuters
Nizozemska policija še išče storilce. Foto: Reuters

V četrtek je pisemsko bombo razneslo na sedežu banke ING v Amsterdamu, kjer so zaradi vdihavanja dima oskrbeli enega človeka, še eno pošiljko pa so odkrili v prostorih ameriške tehnološke družbe Unisys Corp v mestu Leusden. Bombo so razstavili, preden jo je razneslo.

Že v sredo sta na sedežu banke ABN AMRO in japonskega podjetja Ricoh eksplodirali pisemski bombi, pri čemer ni bil nihče ranjen. Ena eksplozija je odjeknila v Amsterdamu, druga pa v mestu Kerkrade v bližini meje z Nemčijo na jugovzhodu države. Za zdaj policija še ne more reči, ali sta primera povezana. V obeh primerih sta sicer pismi eksplodirali v poštnih predalih podjetij.

Policija je sporočila, da je mogoča povezava med današnjimi in včerajšnjimi bombnimi pošiljkami. Domnevni izsiljevalec naj bi v prejšnjih napadih zahteval plačilo v virtualni valuti bitcoin in zagrozil z novimi eksplozivnimi pošiljkami, če njegova zahteva ne bo izpolnjena.

Že pretekli teden so v več podjetjih in organizacijah na Nizozemskem odkrili pisma, napolnjena z razstrelivom, a ni nikoli odjeknila eksplozija.