Britanski premier Boris Johnson je ujezil francoskega kolega, ker je pismo, namenjeno Franciji, objavil kar na Twitterju. Foto: Reuters
Britanski premier Boris Johnson je ujezil francoskega kolega, ker je pismo, namenjeno Franciji, objavil kar na Twitterju. Foto: Reuters

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je pismo britanskega premierja Borisa Johnsona, ki je predlagal, naj Francija sprejme nazaj prebežnike, ki prečkajo Rokavski preliv, označil za "razočaranje". Zaradi pisma je preklical vabilo britanski notranji ministrici Priti Patel na nedeljsko srečanje v Calaisu.

London: Moramo sodelovati

Na preklic vabila se je odzval tudi britanski minister za promet Grant Shapps. Za BBC je izrazil upanje, da si bo Francija premislila v interesu obeh strani. V povezavi z najhujšo nesrečo migrantov v sredo v Rokavskem prelivu je dodal, da se "nobena država ne more s tem spopasti sama" in da so pogovori s Francijo "zagotovo v interesu ljudi, ki jih tihotapijo v Združeno kraljestvo".

"Absolutno moramo sodelovati pri tem. Kako lahko rešimo te težave, če ne sodelujemo?" se je vprašal Shapps. Dodal je, da "prijatelji in sosednje morajo sodelovati med seboj".

Britansko notranje ministrstvo se na preklic vabila ministrici Patel še ni odzvalo.

Johnson pismo objavil kar na Twitterju

Po tragičnem brodolomu, v katerem je v Rokavskem prelivu umrlo najmanj 27 prebežnikov, je britanski premier Boris Johnson v četrtek Francijo pozval k sklenitvi dogovora o njihovem vračanju. Predlagal je skupne pomorske patrulje Združenega kraljestva in Francije za zajezitev prehodov prebežnikov.

V pismu francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu, ki ga je objavil na Twitterju, mu predlaga pet ukrepov za preprečevanje nezakonitih prehodov čez Rokavski preliv.

Ti vključujejo predlog skupnih policijskih patrulj, ki bi preprečile, da bi čolni z migranti zapustili francosko obalo, ter uporabo napredne tehnologije, kot so senzorji in radarji. Predlaga tudi vzajemne pomorske patrulje v teritorialnih vodah, zračni nadzor in tesnejše sodelovanje obveščevalnih služb.

Vračanje prebežnikov, ki čez Rokavski preliv nezakonito pridejo v Združeno kraljestvo, bi bil lahko po njegovem mnenju "največji korak", ki bi ga državi naredili za uničenje poslovnega modela kriminalnih združb, je zapisal.

Macron in Johnson sta po srednem brodolomu sicer sporočila, da bosta državi okrepili boj proti "smrtonosnim" prehodom na tej migrantski poti proti Angliji. Južna obala Anglije se že nekaj mesecev spoprijema z rekordnimi prihodi migrantov, ki prečkajo Rokavski preliv.

Po navedbah britanskih oblasti je letos v prvih desetih mesecih Rokavski preliv prečkalo približno 22.000 prebežnikov.

Foto: EPA
Foto: EPA

Macron kritičen do Johnsonovega načina komunikacije

Francoski predsednik Emmanuel Macron je kritiziral pristop Johnsona glede stanja s prebežniki. Meni, da voditelji ne bi smeli medsebojno komunicirati po družbenih omrežjih.

"Presenečen sem nad metodami, ko te niso resne. Posamezni voditelj o teh vprašanjih z drugim ne komunicira po Twitterju, z javnim pismom," je med obiskom v Rimu novinarjem dejal Macron. Glede preklica povabila britanski notranji ministrici na nedeljske pogovore v Calaisu je dejal, da se bodo "ministri resno ukvarjali z resnimi vprašanji z resnimi ljudmi".

"Zaradi tega se bo minister Darmanin to nedeljo srečal s kolegi iz Evropske unije in Evropske komisije, ki se bodo ukvarjali s temi vprašanji. Nato bomo videli, kako učinkovito sodelovati z Britanci, ko se bodo ti odločili, da bodo resni," je še dejal.