Raketa je preletela razdaljo okoli 3.700 kilometrov. Foto: Reuters
Raketa je preletela razdaljo okoli 3.700 kilometrov. Foto: Reuters
Kim Džong Un
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un ostaja gluh za vsa opozorila mednarodne skupnosti. Foto: Reuters
Druga severnokorejska raketa preletela Japonsko

Raketo so izstrelili v bližini Pjongjanga kot odgovor na nedavno sprejete sankcije Združenih narodov proti Severni Koreji. ZDA so potrdile, da je šlo pri raketi za balistično raketo srednjega dosega, ki naj ne bi predstavljala grožnje za Severno Ameriko ali ameriško čezmorsko ozemlje v Tihem oceanu, otok Guam.

Japonski premier Šinzo Abe je dejal, da Tokio ne bo nikoli dopuščal "nevarnih in izzivalnih akcij, ki ogrožajo svetovni mir". "Če bo Severna Koreja še naprej hodila po tej poti, nima svetle prihodnosti," je dodal.

ZDA: Nujna so neposredna dejanja
Tudi ameriški zunanji minister Rex Tillerson je po poročanju BBC-ja obsodil izstrelitev rakete ter Kitajsko in Rusijo pozval k "neposrednim dejanjem", s katerimi bi obrzdali Severno Korejo. "Kitajska Severni Koreji priskrbi večino nafte, v Rusiji pa se znajde največ severnokorejskih prisilnih delavcev. Omenjeni državi morata pokazati, da takšna nepremišljena dejanja zahtevajo konkreten odziv," je dejal.

Nekaj minut po izstrelitvi rakete je tudi Južna Koreja v morje izstrelila dve balistični raketi in s tem simulirala napad na severno sosedo. Južnokorejski predsednik Mun Dže In je sklical tudi izredno zasedanje nacionalnega varnostnega sveta in Pjongjang posvaril pred "diplomatsko in gospodarsko osamitvijo".

Tokratna raketa je letela precej višje in dlje kot tista, ki jo je severnokorejski režim izstrelil 29. avgusta letos. Takrat je Pjongjang izjavil, da je bil to šele prvi korak njegovih vojaških akcij v Tihem oceanu.

Varnostni svet Združenih narodov je zaradi izstrelitve rakete na prošnjo Japonske in ZDA znova sklical izredno sejo.

Severna Koreja je v četrtek zagrozila, da bo "potopila Japonsko in ZDA spremenila v pepel".

Druga severnokorejska raketa preletela Japonsko