Koreji sta pred dnevi vzpostavili neposredno telefonsko zvezo. Foto: Reuters
Koreji sta pred dnevi vzpostavili neposredno telefonsko zvezo. Foto: Reuters

Srečanje bo potekalo v vasi Panmundžon na meji med obema Korejama oziroma na močno zastraženem demilitariziranem območju, ki ju ločuje. Udeležba na olimpijskih igrah, ki bodo potekale med 9. in 25. februarjem, sicer ne bodo edina točka dnevnega reda. Pogovarjali se bodo tudi o splošnih stvareh, kako izboljšati odnose med državama. Kdo točno bo sodeloval na pogovorih, še ni jasno, bo pa to prvo srečanje korejskih vlad po decembru leta 2015.

Seul poudarja dialog in diplomacijo
Spomnimo, tako v Pjongjangu kot v Seulu so "oljčno vejico" ponudili na začetku tedna. Severnokorejski voditelj Kim Džong Un se je najprej v novoletni poslanici zavzel za izboljšanje odnosov in nakazal možnost sodelovanja severnokorejskih športnikov na olimpijskih igrah, za katere je tudi dejal, da iskreno upa, da bodo uspešne. Seul je v odzivu takoj predlagal srečanje na visoki ravni, na ravni ministrov ali namestnikov ministrov, in izrazil željo, da bi se kriza zaradi severnokorejskega jedrskega programa rešila z dialogom in diplomacijo.

Pjongjang je na vabilo na pogovore zdaj odgovoril s pismom, ki ga je v Seul, natančneje južnokorejskemu ministru za združitev Korej, po telefaksu poslal Ri Son Kvon, vodja severnokorejske agencije, pristojne za medkorejske odnose.

Upanje, da se bodo odnosi na Korejskem polotoku res pomirili, se je okrepilo v sredo, ko sta obe Koreji obnovili telefonsko "vročo zvezo" v Panmundžonu, ki je nista uporabljali od leta 2015. Poleg tega sta se ameriški predsednik Donald Trump in njegov južnokorejski kolega Mun Dže In v četrtek dogovorila, da bosta državi preložili načrtovane skupne vojaške vaje na čas po olimpijskih igrah. Severna Koreja tovrstnim vajam ostro nasprotuje, saj jih razume kot pripravo na ameriško vojaško invazijo. Le nekaj ur pred dogovorom o preložitvi je Trump tudi izjavil, da bi bili pogovori na visoki ravni med Korejama "dobra stvar".