Preiskava severnokorejske ladje bi utegnila trajati več dni. Foto: EPA
Preiskava severnokorejske ladje bi utegnila trajati več dni. Foto: EPA

Pjongjang je pojasnil, da je bilo na zaseženi ladji zastarelo orožje, ki bo v okviru zakonite pogodbe popravljeno v Severni Koreji in nato vrnjeno Kubi. Severnokorejske oblasti očitajo Panami, da je pod pretvezo izvedbe pregleda zaradi morebitnih prepovedanih mamil prenagljeno napadla in aretirala kapitana in posadko ladje.

Mamil na ladji niso odkrili, je pa bilo med sladkorjem skrito različno orožje sovjetske izdelave - med drugim protiletalski izstrelki tipa volga in pešora, več razstavljenih raket in raketnih delov, dve letali mig 21 in 15 letalskih motorjev.

Za zdaj še ni jasno, kaj bodo panamske oblasti storile z zaseženim orožjem. Za preiskavo je Panama zaprosila strokovnjake ZN-a. Severna Koreja je namreč zaradi jedrskih in raketnih poskusov pod sankcijami, ki vključujejo tudi embargo na uvoz in izvoz orožja.

ZDA so se na zaustavitev severnokorejske ladje odzvale previdno in se bodo o incidentu "zelo kmalu" pogovorile s Kubo, so v sredo sporočili iz Washingtona.

"Groba kršitev zakonov"
Panamski tožilec Javier Caraballo je 35 članov posadke obtožil ogrožanja javne varnosti z nezakonitim prevozom vojnega materiala. Po njegovih besedah je bilo na deklaraciji prijavljeno, da ladja prevaža 10.000 ton sladkorja, in ne orožje, zato gre za grobo kršitev pravil in ogrožanje prometa prek Panamskega prekopa.

Caraballo je še povedal, da člani posadke niso spregovorili besede, ko so jih seznanili z obtožnico.

Panamski varnostni minister Jose Raul Mulino je dejal, da sta ladja in posadka prekršili panamske in mednarodne zakone, saj ne gre za ladjo v lasti severnokorejske vlade, ampak za trgovsko ladjo, ki je skušala prečkati panamski prekop z neprijavljenim tovorom.