V Nemčiji je primer zu Guttenberg zelo odmeval, saj je šlo za njihovega najbolj priljubljenega politika. Foto: EPA
V Nemčiji je primer zu Guttenberg zelo odmeval, saj je šlo za njihovega najbolj priljubljenega politika. Foto: EPA
Oče osramočenega zu Guttenberga s torto, na kateri piše 'Mi stojimo ob tebi'. Foto: EPA

Zadnje obtožbe zadevajo Silvano Koch-Mehrin, dobro znano nemško liberalno svobodno demokratinjo in podpredsednico Evropskega parlamenta. Koch-Merinova je obtožena, da je "skopirala" 25 odstotkov svoje doktorske naloge o reformi valutnega sistema iz leta 2000, poroča Independent.

Podpredsednica ni hotela komentirati obtožb, ki so se pojavile manj kot mesec dni zatem, ko je bil izjemno priljubljen nemški obrambni minister iz vrst konservativcev, Karl Theodor zu Guttenberg, prisiljen odstopiti prav zaradi plagiatorskega škandala.
Pri zu Guttenbergu, ki je po škandalu začel izpuščati svoj akademski naslov "dr.", da bi tako omejil škodo pri svojem ugledu, so ugotovili , da je prepisal večje dele svoje doktorske naloge z univerze Bayreuth od drugih ljudi, brez navedbe vira.

Njegov odstop je bil velik udarec za vladajočo koalicijo kanclerke Angele Merkel, saj je bil zu Guttenberg po anketah najbolj priljubljen nemški politik in so ga omenjali kot potencialnega bodočega kanclerja.

Častni cilj?
Za obtožbami proti Koch-Mehrinovi stoji anonimna skupina VroniPlag, ki je izpostavila tudi zu Guttenbergove grehe. Organizacija, ki svoje ugotovitve objavlja na spletu, predstavlja dokaze, ki prikazujejo tako izvirno nalogo kot tudi vire, iz katerih naj bi bili posamezni elementi skopirani.
"Cilj je zagotoviti integriteto doktorskih naslovov v Nemčiji," so VroniPlag zapisali na svoji spletni strani. "Naše delo ni ne politično motivirano niti nima za cilj osebnega obrekovanja ali kar koli takega," vztrajajo.
Skupina doktorskega plagiatorstva obtožuje tudi odvetnico Veronico Sass, hčerko nekdanjega bavarskega premierja Edmunda Stoiberja. Na Sassovo letijo očitki, da je dele svoje naloge na temo regulacije mobilnih omrežij prepisala kar iz člankov na Wikipediji. Z njene univerze so medtem sporočili, da zadevo že preiskujejo.