Plenković je na seji vladi iskal podporo za finančnega ministra Marića. Foto: Reuters
Plenković je na seji vladi iskal podporo za finančnega ministra Marića. Foto: Reuters
Zdravko Marić
Poslanci Mosta niso izrazili podpore finančnemu ministru Zdravku Mariću, enemu od bivših direktorjev Agrokorja. Foto: Reuters
Vladna kriza na Hrvaškem

Plenković je zahteval podporo vlade nestrankarskemu ministru Mariću, čemur pa so nasprotovali minister za notranje zadeve Vlaho Orepić, pravosodni minister Ante Šprlje ter minister za gradbeništvo in energetiko Slaven Dobrović. Po glasovanju je Plenković sredi vladne seje nepričakovano naložil tajnici vlade, naj pripravi dokumente za njihovo razrešitev.

Vlada je danes podprla Marića, potem ko je SDP prejšnji teden sprožil postopek za glasovanje o nezaupnici Mariću zaradi njegovega domnevnega konflikta interesov pri vladnih potezah glede reševanje usode koncerna Agrokor in morebitne Marićeve odgovornosti pri spornih poročilih o poslovanju živilske družbe, v času, ko je bil njen direktor za strategijo in kapitalski trg.

Plenković je zavrnil vse očitke opozicije in poudaril, da je bil Marić eden izmed 25 direktorjev v Agrokorju in da ni bil lastnik niti pristojen za domnevno sporna finančna poročila.

Most: Vlada ni več stabilna
Predsednik hrvaškega sabora in Mosta Božo Petrov je danes novinarjem v saboru dejal, da vlada ni več stabilna, a je odločitev o njeni usodi v rokah Plenkovića. Ocenil je, da je premier in predsednik HDZ-ja Plenković začel rušiti vlado. "Most ne more in ne bo rušil vlade, a ministra Marića ne bomo podprli," je dejal Petrov.

Poudaril je, da Plenković poskuša razrešiti tri uspešne ministre zaradi Marića, ki "objektivno ne more biti finančni minister". Pojasnil je, da Marić kot nekdanji direktor v Agrokorju ne more sodelovati pri finančnih odločitvah na to temo, saj ogroža finančno stabilnost države. Petrov meni, da vlada ne more odstaviti treh ministrov brez njegovega sopodpisa kot predsednika sabora ali brez saborske razprave, a zakon o vladi tega ne predvideva. Petrov lahko sproži parlamentarno razpravo na to temo.

Most ima v Plenkovićevi vladi še podpredsednika vlade in ministra za upravo Ivana Kovačića.

Plenković: Ministri Mosta niso bili kolegialni
Plenković je na današnji izredni novinarski seji na sedežu vlade pojasnil svojo odločitev o razrešitvi treh ministrov Mosta, ki niso želeli podpreti ministra za finance Zdravka Marića v postopku napovedane razprave o njegovi nezaupnici v hrvaškem saboru.

Hrvaški premier je pojasnil, da ministri, ki niso kolegialni do drugih članov vlade, ne morejo biti za mizo v Banskih dvorih. Povedal je, da ne zaupa več ministrom za notranje zadeve, pravosodje ter gradbeništvo in energetiko Vlahu Orepiću, Anteju Šprlji in Slavenu Dobroviću.

Poudaril je, da za svojo odločitev ne potrebuje podpisa predsednika sabora in Mosta Boža Petrova.

Plenković je prepričan, da bo njegova vlada imela podporo saborske večine in bo nadaljevala svoje delo. Ni želel razkriti, s katerimi parlamentarnimi strankami in poslanci bo nadomestil 12 poslancev Mosta, a je spomnil, da je po izrednih parlamentarnih volitvah lanske jeseni njegova vlada imela občutno večjo podporo, kot je bilo potrebnih 76 glasov za navadno večino.

Ob tem je dejal, da predčasne parlamentarne volitve niso realna možnost.

SDP: Plenković naj dokaže, da ima večinsko podporo
Medtem je predsednik največje opozicijske stranke SDP Davor Bernardić pozval Plenkovića, naj dokaže, da ima večinsko podporo v parlamentu, ali pa bodo šli na izredne parlamentarne volitve. Ob tem ocenjuje, da levosredinske stranke ne bodo del nove parlamentarne večine.

Poudaril je, da je SDP pripravljen znova prevzeti odgovornost za državo, potem ko so po vladavini HDZ-ja "že dvakrat reševali Hrvaško".

Bernardić je izjavil, da očitno za Plenkovićevo podporo Mariću obstajajo višji interesi od nacionalnih.

Tretje volitve v dveh letih?
Mogoče je, da bodo na Hrvaškem imeli tudi tretje parlamentarne volitve v manj kot dveh letih. Zaradi volilnih postopkov novih izrednih parlamentarnih volitev na Hrvaškem ni mogoče pričakovati pred koncem poletja, tudi če bi aktualna vlada padla v naslednjih nekaj dneh.

Vladna kriza na Hrvaškem