Veliko prometa poteka ob meddržavnih mejah. Foto:
Veliko prometa poteka ob meddržavnih mejah. Foto:

ZN: 90 % žensk v balkanskih bordelih je prisiljenih v prostitucijo.

Mrežo nadzira mednarodna mafija

Balkansko območje je pravi raj za mrežo z belim blagom.
Prostitucija cveti tako v večjih mestih kot tudi po nekaterih vaseh in na obali.
V Bosni je zloglasna tržnica Arizona.
Na hrvaški obali poteka visoka prostitucija na jahtah. Foto: EPA
Center prostitucije v Srbiji je v Beogradu in na zdaj samostojnem Kosovu.
V Albaniji je veliko število prostitutk mlajših od 18 let. Foto: EPA

Vojne, politična nestabilnost in revščina v kombinaciji s slabim nadzorom meja so regijo spremenili v velikansko središče trgovine z ljudmi in prostitucije, poroča srbski časnik Nedeljni Telegraf.

Mednarodna organizacija za migracije (IOM) ocenjuje, da okoli 200.000 žrtev trgovine z ljudmi vsako leto prečka območje Srbije na poti proti Zahodni Evropi, Organizacija združenih narodov pa opozarja, da je kar 90 odstotkov žensk, ki se na Balkanu ukvarjajo s prostitucijo, v to prisiljenih.

Po podatkih mednarodnih organizacij je v balkanskih bordelih in na ulicah nekaj sto tisoč žensk, mrežo pa drži v rokah mednarodna mafija, ki ne pozna etičnih ali verskih preprek. Pa poglejmo, kako ta mreža deluje.

Moldavija: 250 javnih hiš v Kišinjevu
Ko govorimo o trgovini z belim blagom, je tudi Moldavija del Balkana, saj večina žensk prav od tam prihaja naprej proti zahodu. Prevažajo jih v skupinah, z avtobusi ali kombiji proti Romuniji. Samo v Kišinjevu obstaja 250 bordelov. Ocenjujejo, da je v zadnjem desetletju med žrtvami trgovine z ljudmi več kot 130.000 Moldavk, starih med 14 in 24 let.

Romunija: Temišvar pomembna postaja
Po besedah Centra za raziskovanje demokracije (CID) je Romunija najpomembnejša izhodna država v regiji, iz katere poteka prekupčevanje z ženskami in dekleti. Te nato prečkajo Srbijo in končajo v BiH-u ali pa ostanejo na Kosovu.

Nekatere delajo v lokalnih bordelih, druge pa prek BiH-a in Hrvaške pošljejo v Zahodno Evropo, s Kosova pa v Italijo ali Grčijo. Središča trgovine: Temišvar pogosto omenjajo kot pomembno postajo na poti od Moldavije, prek Romunije do Madžarske in naprej proti Zahodni Evropi.

Bolgarija: Posel ob meji
Po podatkih mednarodnih organizacij se nekaj tisoč državljank Bolgarije ukvarja s prostitucijo v Turčiji, Grčiji, Makedoniji, na Poljskem in Češkem, kamor prispejo s pomočjo bolgarskih podjetij, ki "posredujejo pri zaposlovanju v tujini". Domneva se, da je tudi v Bolgariji nekaj tisoč tujk na "začasnem delu".

Makedonija: V vasi 1.000 prebivalcev in 9 barov
V Makedonijo belo blago prihaja iz Srbije in Bolgarije. Dekleta ostajajo na zahodu države ali pa jih prek Ohridskega jezera prevažajo v Albanijo. V javnih hišah dela od 1.500 do 2.000 tujk. Te v približno 110 barih in nočnih klubih ponujajo spolne usluge: v Skopju, Tetovu, Gostivaru, Ohridu, Strugi in Bitolju. Vas Velesta, v bližini Struge, ima manj kot tisoč prebivalcev, a ima kar devet barov!

Albanija: Zadnja postaja - Soho
Iz Albanije je bilo v zadnjih 10 letih prepeljanih več kot 100.000 žensk, 80 odstotkov mlajših od 18 let. Mednarodne organizacije ocenjujejo, da je trenutno okoli 30.000 Albank v mreži prostitucije v tujini. Nekatere družine jim celo prodajo sestre in hčerke, ker jih v to prisili revščina, glavni vzrok razširjenosti prostitucije na Balkanu.

Veliko Albank konča v londonskih javnih hišah. Albanski kriminalci najemajo stanovanja v Sohu - londonski četrti seksshopov in prostitucije. Samo v enem stanovanju se prostituira tudi po 30 Albank.

BiH: 1.500 dolarjev za dekle na Arizoni
V več kot 1.000 javnih hišah dela okoli 15.000 prostitutk. Dve tetjini so tuje državljanke, ki so zakonito prišle iz držav jugovzhodne Evrope in nekdanje Sovjetske veze. Bordeli, v katerih dela na primer pet prostitutk, lahko na mesec zaslužijo 10.000 dolarjev.

Nekoč je bil najbolj znamenit kraj za trgovino z belim blagom tržnica Arizona v Brčkem okrožju, na kateri so ženske ponujali na dražbi kot živino. Dekleta so tam stale okoli 1.500 dolarjev. Danes se taka trgovina odvija v vseh večjih mestih.

Srbija: Največ bordelov v Beogradu in na Kosovu
Ob Romuniji druga najpomembnejša država trgovine z belim blagom je Srbija, katere deklice, zlasti Romkinje, odhajajo v Italijo, Grčijo Ciper, Nemčijo in na Nizozemsko. S tem poslom se ukvarja okoli 7.000 ljudi, ki ustvarijo letni promet 3 milijonov evrov. Največ bordelov je v Beogradu in na Kosovu. Ulične prostitutke v Beogradu so dekleta iz notranjosti, večinoma neizobražene, vzgojno in zdravstveno zapuščene, vse več a je takih, ki delajo v masažnih salonih in ki spolne usluge ponujajo prek oglasov.

Razvita je hotelska prostitucija, ki se odvija v štirikotniku: prostitutka-receptor-voznik-makro. Močan zagon daje prostituciji na Kosovu prisotnost velikega števila dobro plačanih tujih vojakov, s prilivom denarja pa so bordeli postali dostopni tudi za lokalne prebivalce. Na Kosovu obratuje več kot 200 nočnih klubov.

Črna Gora: Visoka prostitucija na obali
Mnogo žensk iz balkanskih držav pride v Črno goro, za seksprekupčevanje privlačno zaradi geografskega položaja. Večinoma uporabljajo pomorske povezave z Italijo ali pa se dekleta prek Skandarskega jezera prepelje v Albanijo, od koder gredo v Grčijo ali Italijo.

V zadnjih letih se je s pritokom tujega kapitala razvila visoka prostitucija, ki se odvija v zaprtih krogih v glavnem v Podgorici ali obalnih mestih. Univerzitetno šolana dekleta, ki govorijo več tujih jezikov, se premikajo v elitnih krogih, v posel pa se vpeljejo najpogosteje prek posredovanja lastnic agencij za poslovne spremljevalke.

Hrvaška: Bordeli na jahtah
Med letom je največje središče trgovine z ljudmi v obmejnem predelu z BiH-om. Bari se običajno nahajajo na obrobju velikih mest: Zagreba, Splita, Dubrovnika, poleti pa je na obali še posebej razvita visoka prostitucija na jahtah. Vsako leto v državo deportirajo določeno število deklet z Zahoda, še zlasti Špank in Švicark.

K. S.

ZN: 90 % žensk v balkanskih bordelih je prisiljenih v prostitucijo.

Mrežo nadzira mednarodna mafija