Novi avstralski premier bo, kot kaže, Anthony Albanese. Foto: AP
Novi avstralski premier bo, kot kaže, Anthony Albanese. Foto: AP

Po nekaj več kot polovici preštetih glasov lahko laburisti računajo na vsaj 72 sedežev v spodnjem domu parlamenta, kjer je za absolutno večino potrebnih 76 poslancev.

Novo vlado bo očitno sestavljal vodja laburistov Anthony Albanese, ki bo postal prvi premier iz vrst laburistov po skoraj desetih letih. V prvem odzivu je dejal, da želi združiti Avstralce. "Mislim, da se želijo ljudje združiti, gledati naše skupne interese. Mislim, da imajo ljudje dovolj razdvojenosti, kot narod želijo stopiti skupaj in takšno politiko nameravam voditi," je dejal.

Konservativna koalicija pod vodstvom Scotta Morrisona je osvojila 51 sedežev, kažejo podatki avstralske mreže ABC.

Kandidati so se na volitvah potegovali za 151 sedežev v spodnjem domu avstralskega parlamenta in za 40 od 76 senatorskih sedežev. Parlament ima triletni mandat, senat pa šestletnega. Na volitve je bilo pozvanih približno 17 milijonov volilnih upravičencev.

Glavni temi kampanje sta bili višanje življenjskih stroškov in podnebne spremembe.

Po zadnjih treh letih, ki so jih poleg pandemije zaznamovale številne naravne nesreče, so volivci močno podprli tudi več neodvisnih in na podnebje osredotočenih kandidatov in strank, ki bi se lahko pri sestavljanju vlade izkazali za jeziček na tehtnici.

Manjšal razliko, a ne dovolj

Največ Avstralcev glas namenilo laburistom

V zadnjih dneh pred volitvami se je zdelo, da je Morrisonu z opozorili glede gospodarstva uspelo zmanjšati prednost laburistov v javnomnenjskih raziskavah, a je njegova konservativna koalicija Liberalne in Nacionalne stranke še vedno zaostajala.

Kandidati so se potegovali za 151 sedežev v spodnjem domu avstralskega parlamenta in za 40 od 76 senatorskih sedežev. Parlament ima triletni mandat, senat pa šestletnega. Na volitve se je podalo približno 17 milijonov volilnih upravičencev.

Udeležba je v Avstraliji na volitvah obvezna, ob oddaji glasu pa razvrstijo kandidate po prednostnem vrstnem redu, s čimer se nepredvidljivost izida še dodatno poveča.