V prihodnjih tednih bodo iraške oblasti znova odprle na desetine šol. Foto: Reuters
V prihodnjih tednih bodo iraške oblasti znova odprle na desetine šol. Foto: Reuters


Po poročanju spletnega BBC-ja se bo v naslednjih tednih odprlo še 40 šol, ko jih bodo pregledale enote za protibombno zaščito. Oblastem je v izobraževalni proces že uspelo vključiti tudi okoli 13.200 otrok iz taborišč okoli mesta, kamor so se umaknili skupaj s starši pred vladno ofenzivo na mesto.

Iz Unicefa so ob tem sporočili, da iraške oblasti podpirajo pri ponovnem odprtju šol, od katerih so džihadisti številne uporabljali za vojaške namene in so močno poškodovane. Kljub temu jim je uspelo zbrati šolske potrebščine za 120.000 otrok, Unicef pa pomaga pri ponovnem usposabljanju učiteljev, uvedli so pospešene učne programe za otroke in začeli kampanjo proti nasilju.

"Po nočni mori preteklih dveh let je to ključen trenutek za otroke Mosula, da si znova pridobijo izobrazbo in upanje za boljšo prihodnost," je dejal Peter Hawkins, Unicefov predstavnik v Iraku. Šole so pod vladavino Islamske države namreč služile, predvsem pri dečkih, za versko indoktrinacijo in vojaško urjenje.

Koalicijske sile zdaj čaka še osvoboditev zahodnega dela mesta, ki je še vedno v rokah islamskih skrajnežev. Iz ZN-a opozarjajo, da se razmere hitro slabšajo, saj se osnovne potrebščine hitro dražijo, dobava električne energije je nestalna, nekatere družine imajo le po en obrok na dan, nekateri za ogrevanje kurijo pohištvo.