Zaradi ukrajinske krize je Obama zadnje leto dni kategorično zavračal srečanje s Putinom. Foto: Reuters
Zaradi ukrajinske krize je Obama zadnje leto dni kategorično zavračal srečanje s Putinom. Foto: Reuters
Obama in Putin na zadnjem srečanju iz oči v oči novembra lani v Pekingu. Foto: Reuters

Odnosi med voditeljema so zaradi ukrajinske krize v zadnjem letu skrajno hladni, a zdaj, ko je državljanska vojna v Siriji stopila v kritično točko, se je Obama odločil, da se ob Putinovem prihodu na zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov vseeno sestane s prvim možem Kremlja.

"Pogovor z japonskim premierjem Abejem je določen, za njim pa bo pogovor z Obamo," je novico potrdil Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

Kljub različnim pogledom na reševanje kriz v Ukrajini in Siriji je Obama privolil v srečanje s Putinom, s katerim se je nazadnje srečal novembra lani v Pekingu. "Predsednika se bosta sešla v okviru zasedanja Generalne skupščine ZN-a na željo predsednika Putina," je povedal visoki predstavnik ameriške administracije. "Bilo bi neodgovorno, če ne bi poskusili doseči napredka na pogovorih na visoki ravni," je dodal.

Rusija želela pogovore
Obama je sklenil, da bi bilo srečanje s Putinom vseeno lahko koristno, saj si želi osebno predati sporočilo, da bi se moral Kremelj držati krhkega premirja vzdolž ruske meje, hkrati pa si želi Obama Putina prepričati, da je v Siriji potrebne več diplomacije.

Rusija je sicer že tedne nakazovala, da si želi srečanja, a se Obamovi svetovalci niso mogli zediniti, ali se je vredno pogovarjati z Rusijo glede na njeno vse večjo angažiranost na Bližnjem vzhodu, kjer oborožuje Asadove sile v Siriji. Kot poroča New York Times, so nekateri izrazili zaskrbljenost, da bi šlo tako srečanje najbolj na roke Putinu in nagradilo "mednarodnega ustrahovalca", kot ga vidijo v Washingtonu.

A državni sekretar John Kerry kljub tveganjem podpira diplomatska prizadevanja z Rusijo, evropski zavezniki pa si želijo, da se Obama sreča s Putinom in mu preda poenoteno sporočilo, da se mora Moskva v Ukrajini držati sporazuma iz Minska. "Če bi imeli priložnost govoriti z Rusi, bi skušali v prvi vrsti znova izpostaviti naše skupno stališče glede Ukrajine," je za New York Times povedal predstavnik administracije. "Naš fokus bi bila Ukrajina."

Kar pa se tiče Sirije, je predstavnik povedal, da bi Obama Putinu rad sporočil, da bi morala Rusija opustiti podporo sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu in se pridružiti političnim prizadevanjem za tranzicijsko vlado.

Putin je predlagal oblikovanje nove koalicije za boj proti IS, glavni ugovor ZDA pa je, da želi Moskva v ta prizadevanja vključiti tudi Asada. Se je pa med drugim za dialog z Asadom že izrekla nemška kanclerka Angela Merkel.