Območje okoli kraja eksplozije je močno zastraženo. Foto: Reuters
Območje okoli kraja eksplozije je močno zastraženo. Foto: Reuters
Eksplozija je odjeknila v bližini glavnih turističnih znamenitosti. Foto: Reuters
Samomorilski napad v središču Carigrada

"Ugotovili smo, da je bil avtor napada tujec, ki je član IS-ja," je dejal turški premier Ahmet Davutoglu. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je predtem potrdil, da je bil napadalec sirskega rodu.

Po zadnjih informacijah je med žrtvami eksplozije, ki je okoli 10. ure odjeknila v starem mestnem jedru, na Trgu sultana Ahmeda, ki je ena izmed glavnih turističnih znamenitosti turškega mesta, najmanj osem Nemcev in Perujec. Med 15 ranjenimi je devet Nemcev, Norvežan in Perujec. Dva ranjena sta v kritičnem stanju. Policija je območje zavarovala.

Samomorilskega napadalca so identificirali po najdenih delih telesa. Kot je dejal namestnik turškega premierja Numan Kurtulmus, je pred kratkim prišel v Turčijo iz Sirije, ni pa bil na turškem seznamu morebitnih osumljencev.

Slovensko zunanje ministrstvo (MZZ) je sporočilo, da za zdaj nima informacij, da bi bili med žrtvami ali ranjenimi ni slovenskih državljanov
Slovenskim državljanom, ki se odpravljajo na pot v Carigrad, MZZ svetuje, naj stopijo stik v s konzularno službo ministrstva (telefonska številka: 01/478 2317), zunaj delovnega časa pa dežurno službo MZZ (01/478 2219) ali slovensko veleposlaništvo v Ankari (tel. 00 90 312 405 4221).


Nemci najpogostejši turisti v Turčiji

Napad je že obsodil tako turški politični vrh kot tudi Nemčija. "Danes je bil tarča Carigrad, pred tem Pariz, Köbenhavn, Tunizija ... teroristi so sovražniki vse svobodnih ljudi, sovražniki vsega človeštva. Danes je mednarodni terorizem spet pokazal svoj grdi obraz, " je dejala nemška kanclerka Angela Merkel, ki je svojcem žrtev tudi izrazila sožalje. Prav tako je v telefonskem pogovoru Merklovi za napad na nemške državljane izrazil sožalje turški premier. Napad so obsodile tudi ZDA in Rusija, ki je napad v Carigradu označila za "ciničen zločin ... ki je znova pokazal nečloveško in brutalno plat mednarodnega terorizma".

Nemčija je turiste posvarila, naj se ne zadržujejo na javnih prostorih, kjer je velika množica. Nemci, ki jih je bilo v napadu največ ubitih, so sicer najpogostejši turisti v Turčiji (leta 2014 jih je Turčijo obiskalo 5,1 milijona ali 21,5 odstotka), sledijo jim Rusi (3,7 milijona ali 15,6 odstotka) ter Britanci (1,5 milijona ali 6,3 odstotka).

V letu 2015 dva napada Islamske države
Lani sta bila v Turčiji že dva teroristična napada, za katera je odgovornost prevzel skrajna Islamska država. V dveh samomorilskih napadih v prestolnici Ankari je bilo oktobra ubitih več kot 100 ljudi, več kot 30 žrtev pa je bilo v julijskem napadu v bližini sirske meje.

Pred letom dni je v okrožju Sultanahmet na policijsko postajo vkorakala samomorilska napadalka, ki se je razstrelila in ubila enega policista. Za napad je bila najprej obtožena skrajnolevičarska skupina, a se je pozneje izkazalo, da je bila napadalka povezana z Islamsko državo. Levičarski, kurdski in islamski skrajneži so v Turčiji v preteklosti že izvajali napade.

Samomorilski napad v središču Carigrada