"Vsem, ki verjamejo, da je prihodnost našega planeta pomembna, sporočam: Nadaljujmo skupaj po takšni poti, da bomo uspešni v zaščiti matere Zemlje," je Merklova po poročanju tujih tiskovnih agencij povedala v današnji izjavi za medije. Foto: Reuters
Donald Trump
Ameriški predsednik Donald Trump odhaja z vrta Bele hiše, potem ko je oznanil, da ZDA odstopajo od pariškega podnebnega sporazuma. Foto: Reuters
Emmanuel Macron
Francoski predsednik Emmanuel Macron je v govoru dejal, da "podnebne spremembe vplivajo na vse, in če ne bomo storili ničesar, bodo naši otroci poznali svet migracij, vojn in pomanjkanja, skratka nevaren svet". "To ni prihodnost, ki jo želimo za naš planet." Foto: Reuters
Pariz
Po odločitvi ZDA se je več stavb po svetu, med njimi tudi pariška mestna hiša Hotel de Ville, v podporo pariškemu sporazumu obarvalo v zeleno. Foto: Reuters
Elon Musk
Prvi mož Tesle ne bo več svetoval Trumpu. Foto: Reuters
Odmeva odstop ZDA od pariškega sporazuma

Razočaranje nad Trumpovo odločitvijo so izrazili številni evropski in svetovni voditelji, zelo razočaran je tudi generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres, ki je prek svojega tiskovnega predstavnika Stephana Dujarrica sporočil, da je ameriško vodstvo pri okoljskih vprašanjih ključnega pomena.

Iz Bruslja so sporočili, da so razočarani nad Trumpovo odločitvijo, hkrati pa obljubili, da se bo svet v boju proti podnebnim spremembam lahko zanesel na EU. Trump je po oznanitvi svoje odločitve po telefonu govoril z več evropskimi in drugimi voditelji, ki so pričakovano izrazili obžalovanje.

Trojica: Novih pogajanj ne bo
Voditelji Francije, Nemčije in Italije so v skupni izjavi tudi zavrnili možnost vnovičnih pogajanj o sporazumu, o katerih je govoril Trump. "Odločitev ZDA sprejemamo z obžalovanjem," so zapisali. "Trdno pa smo prepričani, da se o sporazumu ni mogoče na novo pogajati," so poudarili Emmanuel Macron, Angela Merkel in Paolo Gentiloni.

Nemška kanclerka je prek tiskovnega predstavnika napovedala, da "bo vse sile še naprej usmerjala v svetovno podnebno politiko, ki varuje našo Zemljo". Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je Trumpovo odločitev označil za "resnično napačno", pristojni evropski komisar Miguel Arias Cañete pa, da gre "za žalosten dan za mednarodno skupnost".

Merklova: Odločitev je "zelo obžalovanja vredna, najmileje rečeno"
"V Nemčiji, Evropi in drugje po svetu smo bolj kot kdajkoli odločni, da zberemo vse naše sile, da premagamo velike izzive za človeštvo, kot so podnebne spremembe"
je v petek znova ponovila nemška kanclerka in zagotovila, da bo Nemčija svoje zaveze iz sporazuma, tudi glede pomoči revnejšim državam pri spopadanju s podnebnimi spremembami, izpolnila.

Macron razočarane Američane vabi v Francijo
"Danes je predsednik Trump oznanil svojo odločitev, da se ZDA umikajo iz pariškega podnebnega sporazuma. To odločitev spoštujem, toda mislim, da gre za napako, tako za ZDA kot za naš planet. To sem povedal tudi Trumpu, s katerim sem govoril pred nekaj minutami,"
je kmalu po Trumpovi odločitvi sporočil francoski predsednik Macron, ki je ob tem razočarane Američane povabil v Francijo. "Vsem, ki ste razočarani zaradi odločitve, želim sporočiti, da ste dobrodošli v Franciji. Pridite k nam, da bomo skupaj pripravljali konkretne korake za rešitev našega podnebja in za naše okolje." Ob tem je dodal, da Francija tako kot številne druge države ostaja zavezana sporazumu.

"Nobenih korakov nazaj ne bo v boju proti podnebnim spremembam," pa je tvitnil italijanski premier Paolo Gentiloni, kanadski premier Justin Trudeau je izrazil "globoko razočaranje" nad Trumpovo odločitvijo, angleška premierka Theresa May pa je Trumpu v telefonskem pogovoru dejala, da "sporazum varuje blaginjo in varnost prihodnjih generacij". Trumpovo potezo so obsodili tudi voditelji Švedske, Finske, Danske, Norveške in Islandije, poroča BBC.

Kitajska in Indija zavezani sporazumu
Kitajska, ki proizvede največ toplogrednih plinov na svetu, je odstop ZDA od sporazuma označila za globalni korak nazaj. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Hua Čunjing je v Pekingu poudaril, da je uresničevanje sporazuma "odgovornost, ki jo bo Kitajska kot odgovorna svetovna sila spoštovala".

Tudi Indija, ki je tretji največji vir toplogrednih plinov med svetovnimi državami, je zagotovila, da ostaja zavezana dogovoru. Država z drugim največjim številom prebivalcev na svetu se bo tako še naprej borila proti podnebnim spremembam in za zaščito okolja "ne glede na stališča, ki jih kdor koli na svetu pač izpostavi", je dejal indijski okoljski minister Harsh Vardhan.

Putin Trumpa ne obsoja
Ruski predsednik Vladimir Putin Trumpa zaradi odstopa od sporazuma ne namerava obsojati, čeprav bi po njegovem mnenju odločitev lahko bolje premislil. Po Putinovem mnenju, je pariški sporazum - katerega cilj je omejiti dvig globalne temperature na "precej pod" dve stopinji Celzija, prizadevanja pa naj bi šla v smeri omejitve na 1,5 stopinje - okvirni dogovor, znotraj katerega države lahko svoje prispevke k globalnemu zmanjševanju izpustov samostojno spreminjajo in prilagajajo.

Rusija je sicer med 195 podpisnicami sporazuma, ni pa je še med 147 pogodbenicami, saj ga še ni ratificirala. Putin je zatrdil, da bodo v Moskvi z ratifikacijo počakali, dokler sodelujoče države ne bodo znana jasna pravila o delitvi glede porazdelitve bremen.

Tudi Slovenija obžaluje Trumpovo odločitev
Odločitev ZDA obžaluje tudi slovenski premier Miro Cerar. "Slovenija ostaja zavezana varovanju našega planeta," je na Twitterju zapisal Cerar. "Ocenjujemo, da bi ponovna pogajanja o podnebnem sporazumu lahko onemogočila učinkovito globalno soočanje z negativnimi posledicami dinamičnih podnebnih sprememb, ki smo jim priča," pa so zapisali na MZZ-ju.

Vodja Greenpeacea v Sloveniji Nina Štros je ob tem izpostavila, da bo energetski koncept Slovenije pokazal, ali namerava slovenska vlada kreniti po poti podnebnih voditeljev in izpolniti pričakovanja svojih prebivalcev. "Tudi v Sloveniji smo ratificirali pariški sporazum, a ga naši voditelji še vedno ne jemljejo resno. Slovenska vlada misli, da se lahko v Tešu kuri premog do sredine stoletja, našo pasivnost pa bodo v nedogled kompenzirali naši gozdovi in druge države. Vsaka vlada, ki ima jasno vizijo, danes ve, da je pospešena tranzicija k čisti energiji nujna odločitev za dobro ljudi in podnebja ter edinstvena priložnost za naše gospodarstvo," je še opozorila Štrosova.

Doma so Trumpa podprli le njegovi privrženci in republikanci
Trumpovo odločitev so doma podprli le njegovi privrženci in republikanski politiki. Demokrati, znanstveniki in podjetniki so se odzvali kritično. Po besedah vodje senatne večine Mitcha McConnella je Trump postavil delovna mesta in družine pred levičarsko ideologijo in si zasluži pohvalo, predsednik predstavniškega doma kongresa, prav tako republikanec, Paul Ryan je izrazil mnenje, da je bil sporazum slab za Ameriko, in umik pozdravil.

Trumpova nasprotnica na predsedniških volitvah Hillary Clinton je odločitev, podobno kot nekdanji predsednik Barack Obama, označila za zgodovinsko napako. "Svet gre skupaj naprej v boju proti podnebnim spremembam, Trump pa pušča Američane zadaj," je tvitnila. Pričakovano sta bila do Trumpove odločitve kritična tudi nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden, ki meni, da je Trump ogrozil varnost ZDA, in nekdanji državni sekretar John Kerry, ki meni, da takšnega odstopa ameriškega vodstva še ni bilo, Trumpova odločitev pa po njegovem mnenju Ameriko postavlja na zadnje mesto. Vodja senatnih demokratov Chuck Schumer je bil še ostrejši, odločitev je opredelil kot uničujočo napako zgodovinskih razsežnosti in eno najslabših političnih potez 21. stoletja. Demokratski guverner Kalifornije Jerry Brown je zvezne države in lokalne vlade pozval, naj pripravijo svoj lastni okoljski dogovor.

Kot smo že poročali, je po Trumpovi napovedi o umiku iz več svetovalnih odborov odstopil prvi mož podjetja Tesla Elon Musk, enako je storil tudi izvršni direktor Disneyja Robert Iger.

Trump: Sporazum bi osiromašil ZDA
Kot je v nagovoru ob oznanitvi umika od sporazuma dejal Trump, bi imela vpeljava sporazuma za Američane velike finančne posledice, in sicer milijardne izgube v BDP-ju, ostali pa bi tudi brez 6,5 milijona delovnih mest. "Ne želimo, da se nam drugi voditelji in države še naprej posmehujejo, in ne bodo se," je bil neposreden Trump.

Z odstopom od sporazuma so se ZDA pridružile Siriji in Nikaragvi, ki leta 2015 edini nista podpisali pariškega sporazuma.

Odmeva odstop ZDA od pariškega sporazuma