Italijanski premier zagotavlja, da je nedolžen. Foto: Reuters
Italijanski premier zagotavlja, da je nedolžen. Foto: Reuters
Berlusconi na sodišču

To je prvič po osmih letih, da se je 74-letni italijanski premier spet pojavil pred sodiščem, in prvič po tem, ko je ustavno sodišče razveljavilo dele zakona, ki je premierju dovoljeval izogibanje sodnim razpravam. Na sojenje, ki poteka za zaprtimi vrati, so Berlusconija s ploskanjem pospremili njegovi privrženci, ki se zbirajo pred sodiščem.

V primeru Mediatrade je Berlusconi obtožen, da je napihnil ceno za nakup televizijskih pravic svoje televizije, nato pa je razliko uporabil za sponzoriranje političnih in drugih aktivnosti svoje stranke. Ob premierju so obtoženi še njegov sin in nekateri sodelavci.

"Levica hoče odpraviti oviro pri osvajanju oblasti"
Berlusconi je že pred razpravo za svojo televizijo povedal, da ga ta zadeva nikoli ni skrbela in da so obtožbe smešne. "Gre le za poskus levice odpraviti glavno oviro pri njihovem osvajanju oblasti," je že slišane obtožbe na račun levice ponovil premier. Napadel je tudi tožilce in dejal, da so ga pripravljeni preganjati, čeprav nimajo dokazov. "Ko sem leta 1994 vstopil v politiko, sem se oddaljil od vseh podjetij, ki sem jih ustanovil. Filmske pravice je kupovalo podjetje v okviru Mediaseta, ki je bilo za to zadolženo," je dejal premier.

Italijanski premier je izrazil prepričanje, da je največkrat obtoženi človek v zgodovini in vesolju. "A milanski sodniki nikakor ne odnehajo, pa čeprav vedo, da me ne morejo obsoditi. V 17 letih se je z mano neuspešno ukvarjalo več kot 1.000 sodnikov," je še povedal Berlusconi.

Eden od štirih postopkov proti Berlusconiju
Primer Mediatrade je eden od štirih sodnih postopkov proti Berlusconiju, ki potekajo oziroma bodo potekali v prihodnjih mesecih na milanskem sodišču. Najodmevnejši je zagotovo primer Ruby, ki se bo začel 6. aprila. Berlusconi je obtožen, da je mladoletni prostitutki plačal za spolne odnose in da je pozneje še zlorabil svoj položaj, ko jo je s klicem na policijo spravil iz zapora, za kar mu skupaj grozi 15 let zaporne kazni.

Berlusconi na sodišču