Po napadih v Parizu 13. novembra so na ulice prestolnice poslali oboroženo vojsko in policijo. Foto: Reuters
Po napadih v Parizu 13. novembra so na ulice prestolnice poslali oboroženo vojsko in policijo. Foto: Reuters
Poklon žrtvam napadov, ki jih je izvedla Islamska država. Foto: Reuters
Terorističnega napada v Parizu niso mogli preprečiti
V Franciji za združitev obveščevalnih agencij v le eno

Predsednik komisije Georges Fenech predlaga telo, podobno ameriškemu nacionalnemu protiterorističnemu centru.

Komisija je preučila ukrepe, ki jih je za boj proti terorizmu sprejela Francija po napadih 13. novembra, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi, in januarja lani, ki so zahtevali 17 življenj. Komisijo so ustanovili februarja letos na zahtevo opozicijske konservativne republikanske stranke.

Komisija je tudi ocenila, da imajo izredne razmere, ki v Franciji veljajo po terorističnih napadih v Parizu, in namestitev več tisoč vojakov na ulicah, le omejen vpliv na varnost. "Izredne razmere so vplivale na varnost, a se zdi, da se je ta vpliv kmalu zmanjšal," je povedal poslanec vladajočih socialistov Sebastien Pietrasanta, ki je predstavil ugotovitve komisije.

Komisija pod vprašaj postavlja tudi dejansko "dodano vrednost" operacije Sentinelle, v okviru katere so namestili več tisoč vojakov za zaščito šol, sinagog, nakupovalnih središč in drugih občutljivih krajev. Sprva so po državi namestili 10.000 vojakov, zdaj jih je nameščenih okoli 7.000.

Napadi pomenijo globalni neuspeh obveščevalcev
Komisija predlaga tudi reorganizacijo številnih francoskih obveščevalnih služb v eno - nacionalno protiteroristično agencijo -, ki bi bila pod nadzorom premierja. Oblikovali bi jo po vzoru ameriškega protiterorističnega centra NTC, ki so ga oblikovali po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001. "Soočeni z grožnjo mednarodnega terorizma moramo biti veliko bolj ambiciozni, kar zadeva obveščevalno dejavnost," je povedal predsednik preiskovalne komisije Georges Fenech.

"Naša država ni bila pripravljena, zdaj se moramo pripraviti," je dejal. Francoske obveščevalne službe so zdaj razdeljene na šest entitet, ki so pod nadzorom notranjega, obrambnega ali gospodarskega ministrstva ob sodelovanju specialnih policijskih enot, vojske ali carinikov. Kot je pojasnil Pietrasanta, sta dva pomembna obveščevalna šefa na zaslišanju pojasnila, da pomenijo lanski teroristični napadi v Franciji globalni neuspeh obveščevalcev.

Napada na Bataclan se ne bi dalo preprečiti
Zaradi nepovezanosti različnih obveščevalnih agencij so tako med drugim odpravili nadzor nad Saidom Kouachijem, ki je nato 7. januarja lani z bratom napadel sedež satiričnega časnika Charlie Hebdo in ubil 12 ljudi. Komisija je medtem posredovanje varnostnih sil ob novembrskem napadu, ko so džihadisti Islamske države napadli bare, restavracije, koncertno dvorano Bataclan in stadion v Parizu, ocenila kot hitro in učinkovito, ki je pokazalo, da so sposobni skupnega delovanja.

Sprašujejo pa se o koristi tega, da imajo tri različne specializirane enote varnostnih sil za posredovanje, ki delujejo na ravni nacionalne policije, žandarmerije in regionalne policije. Menijo, da bi jih bilo treba združiti. Čeprav so obstajale grožnje z napadi na koncertno dvorano, kjer je bilo ubitih 90 ljudi, pa po oceni komisije napada ne bi mogli preprečiti. Preiskovalci in obveščevalci bi si namreč morali zapomniti vse tarče, ki jih teroristi omenjajo na zaslišanjih, je dejal Pietrasanta.

Terorističnega napada v Parizu niso mogli preprečiti
V Franciji za združitev obveščevalnih agencij v le eno