Spopadi med vojsko in Tigrajsko ljudsko osvobodilno fronto (TPLF) potekajo že več kot tri tedne. Foto: Reuters
Spopadi med vojsko in Tigrajsko ljudsko osvobodilno fronto (TPLF) potekajo že več kot tri tedne. Foto: Reuters

Etiopski vojski je uspelo zavzeti tudi Mekele, glavno mesto v regiji Tigraj, kjer mu je desetletja vladala Tigrajska ljudska osvobodilna fronta (TPLF). Ko je oblast v Etiopiji prevzel premier Abij Ahmed, je začel uvajati obsežne reforme, ki jim TPLF nasprotuje. Vlada v Adis Abebi je med drugim TPLF označila za uporniško skupino.

"Uporniki so se iz mesta umaknili, a se bodo še naprej borili za pravico do samoodločbe," je dejal vodja Tigrajske ljudske osvobodilne fronte (TPLF) Debretsion Gebremichael za Reuters. V izjavi za televizijo pa je TPLF sporočil, da je "fašistično bombardiranje zahtevalo življenja civilistov in ranjene. Tigraj se je odločil za povračilni ukrep bombardiranja" in eritrejsko vlado obtožil vpletenosti v napad na Mekele.

Veleposlaništvo ZDA: ekpslozije v Asmari

Po poročanju ameriškega zunanjega ministrstva je bilo v soboto zvečer slišati še šest eksplozij v Asmari, prestolnici sosednje Eritreje, ki so jo uporniki obstreljevali že prej, a vzrok in lokacija za zdaj še nista potrjena.

Spopadi med vladnimi silami in TPFL-jem potekajo že več kot tri tedne, po podatkih nevladne organizacije Mednarodna krizna skupina (ICG) pa so terjali že več tisoč življenj, med njimi naj bi bili tudi številni civilisti.

Kot je sporočil etiopski premier Ahmed, ki je ta teden napovedal tretjo in sklepno fazo svoje kampanje proti upornikom, je vojska prevzela nadzor nad Mekelejem, tako nad letališčem kot drugimi ključnimi mesti. Osvobodili naj bi več tisoč vojakov, ki jih je zajela v Mekeleju vladajoča stranka Tigrajska ljudska osvobodilna fronta.

O razmerah v državi se ve le malo, saj so omejili komunikacijske povezave. Novinarji pa imajo do severne regije zelo omejen dostop.