Avtomobile je odplaknilo s ceste. Foto: BoBo
Avtomobile je odplaknilo s ceste. Foto: BoBo
Dan žalovanja v Makedoniji po neurju

Makedonska vlada je razglasila izredne razmere v severovzhodnih predmestjih Skopja in na območjih Tetova, ki jih je ujma najhuje prizadela. Najhuje prizadeta območja sta v nedeljo že obiskala tudi makedonski premier Emil Dimitriev in vodja vladajoče stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski.

Če želite pomagati prizadetim v neurju v Makedoniji lahko denar nakažete Rdečemu križu Slovenije, in sicer na Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0310 0111 1122 296, sklic: 00 96864. SWIFT oz. BIC koda banke je SKBASI2X, koda namena pa CHAR. Pomagati je mogoče tudi z SMS donacijo na številko 1919, kamor pošljete ključno besedo POPLAVE za donacijo en evro ali POPLAVE5 za donacijo pet evrov.

.
Hude nevihte z obilnimi padavinami in močnim vetrom so Makedonijo zajele v noči na nedeljo in v njih je po zadnjih uradnih podatkih umrlo 21 ljudi, poročajo pa tudi o precejšnji gmotni škodi na infrastrukturi in avtomobilih. Močno je poškodovana obvoznica okoli makedonske prestolnice, s katere so nenadne poplave odplaknile vozila na bližnja polja. Najmanj 15 ljudi pa je utonilo v avtomobilih. Poškodovano je bilo več sto hiš.

Obilne padavine so poplavile tudi samo Skopje. Številne ulice so pod vodo, močan veter je lomil in ruval drevesa, številni domovi so ostali brez elektrike. Na območju Skopja so v 24 urah namerili kar 93 litrov dežja na kvadratni meter, kar je več kot povprečno v vsem avgustu.

Podobno je močno neurje pustošilo tudi v Tetovu, od koder prav tako poročajo o veliki gmotni škodi, a smrtnih žrtev naj tam ne bi bilo. Močno neurje je prizadelo tudi letoviško mesto Ohrid na jugozahodu države. Na severovzhodu Makedonije pa so zaradi zemeljskih plazov od sveta odrezane tri vasi.

Oblasti zavračajo odgovornost
Dopisnik Al Džazire navaja, da pristojni v Skopju zavračajo odgovornost za katastrofalne posledice neurja, a je mogoče slišati tudi ocene, da bi lahko bila škoda manjša, če ne bi bilo divjih gradenj hiš in če bi pravočasno očistili odvodne kanale. Mestne oblasti so sicer že sklenile, da bodo družine žrtev prejele 5.000 evrov pomoči.

Dan žalovanja v Makedoniji po neurju