Podobe otrok vojakov smo najbolj vajeni iz Afrike, a otroci sodelujejo v spopadih v vseh delih sveta. Foto: EPA
Podobe otrok vojakov smo najbolj vajeni iz Afrike, a otroci sodelujejo v spopadih v vseh delih sveta. Foto: EPA
Mjanmar
V Mjanmaru kar vladne sile silijo otroke med vojake. Foto: EPA
Šrilanka
Šrilanška vlada se je lotila ambicioznega načrta za ponovno vključevanje otrok, ki so kot vojaki služili pri uporniških Tamilskih tigrih. Foto: EPA

Kar 40 odstotkov oboroženih skupin po vsem svetu za spopade uporablja otroke, ki predstavljajo skoraj deset odsotkov vseh vojakov, ki se bojujejo v spopadih. Po ocenah UNICEF-a je bilo v zadnjem desetletju v oboroženih spopadih ubitih dva milijona otrok, nadaljnih šest milijonov pa je bilo huje ranjenih ali pohabljenih.

"Otroci so priljubljeni za novačenje, saj so poceni in bolj obvladljivi kot odrasli," je za MediaGlobal povedal Ralf Willinger iz mednarodne organizacije za pravice otrok Terre des Hommes. Po besedah Willingerja se otroke uporablja pri delu v rudnikih, kot živi ščit ali za posebne naloge, kot je vohunjenje, saj otroci ne pritegnejo veliko pozornosti.

Otroke se za vojake izkorišča v vseh delih sveta in skoraj v vsaki državi, kjer divja vojna. Največje število otrok vojakov naj bi imel Mjanmar, ki je tudi edina država na svetu, kjer vladne sile v svoje vrste na silo novačijo in uporabljajo otroke, stare med 12 in 18 let.

Druge države, kjer se otroke izkorišča za vojake, so Srednjeafriška republika, Čad, Demokratična republika Kongo, Somalija, Sudan, Afganistan, Bangladeš, Indija, Nepal, Tajska, Filipini, Iran, Irak, Izrael, Jemen, Turčija, Češka in Kolumbija, ugotavlja poročilo MediaGlobala.

Bojevanje kot način preživetja
Ko zmanjka kadrov, se oborožene strani poslužujejo različnih taktik za zapolnitev svojih vrst in pri tem izkoristijo prav otroke, nekatere stare samo sedem let. Otroke zajamejo v šolah in sirotišnicah, ali pa jih najdejo na javnih mestih, kjer se potikajo brez identifikacije, zato jim ponudijo puško namesto zapora.

Čeprav velja prepričanje, da otroci v služenje v vojski privolijo prostovoljno, pa Willinger pojasnuje, da je to samo zato, ker nimajo drugega izhoda in načina za preživetje. Za vstop med vojake se jih zato prisili ali prepriča, pogosto z lažnimi obljubami.

Pogosto se zgodi, da uporniški voditelji otroke omamijo z mamili in ti nato postanejo odvisni, s tem pa tudi nasilnejši, kar povzroča še več težav pozneje pri njihovem ponovnem vključevanju v družbo, ki jih ne sprejme.

Včasih so otroci vojaki prisiljeni v zločine nad sorodniki in sosedi. Taki otroci so zaznamovani, s čimer jim je tudi onemogočeno ponovno vključevanje v družbo.

Trejina je deklic
Po nekaterih ocenah je tretjina otrok vojakov deklic, ki pa nimajo enakih nalog in vlog kot fantje. "Kot si lahko predstavljate, je med mladimi vojakinjami visoka stopnja spolnih zlorab, kar s sabo prinese nevarnost nosečnosti, spolno prenosljivih bolezni, da ne govorimo o travmah," je povedal Jeremy Anderson iz organizacije Projekt AK-47, ki se ukvarja s pomočjo otroškim bojevnikov.

Dekleta vojakinje imajo uporniki za spolne sužnje ali kot žene, prisilijo pa jih tudi v gospodinjska dela, kot so kuhanje, pranje ali čiščenje.

Čeprav imajo otroci možnost pobega, pa je to vseeno zelo težko, ko enkrat vstopijo v bojevniške vrste. Pogosto so otroci, ki pobegnejo in jih nato ulovijo, težko kaznovani ali ubiti. Obstaja tudi nevarnost, da jih nato v svoje vrste pripelje kakšna druga oborožena skupina.

Willinger je pozval Evropo in ZDA, naj sprejmejo begunce, saj je za njih zelo pomemben občutek varnosti in šolanja, kar jim omogoča ponovno vključitev v družbo in začetek novega življenja.