Foto:
Foto:
Ljudje se zbirajo in prinašajo rože na vhod v trgovino, kjer je bila ministrica Anna Lindh ubita.

Švedska policija je sporočila, da je kamera v nakupovalnem centru posnela domnevnega morilca zunanje ministrice Anne Lindh in da posnetek ustreza opisu napadalca. Gre za 30-letnega moškega, ki naj bi bil duševno moten. V Stockholmu in drugih švedskih mestih so danes pripravili protestne shode proti nasilju in v spomin na umorjeno ministrico.

Švedski premier Göran Persson je v Stockholmu dan po smrti zunanje ministrice Anne Lindh vodil proteste proti nasilju. Lindhova je umrla zaradi ran, ki ji jih je zadal za zdaj še neznan morilec, saj je policija zanikala poročila, da naj bi že prijela storilca. Zamaskirani napadalec jo je večkrat zabodel med nakupovanjem v neki trgovini. Policija je izdala njegov opis in dodala, da je najverjetneje psihološko moten.

Švedska vlada je napovedala, da bodo referendum o evru, napovedan za nedeljo, ne glede na umor, vseeno izvedli. Lindhova je bila goreča zagovornica uvedbe evra na Švedskem.

Policija izdala opis osumljenca
Švedska policija zaradi umora zunanje ministrice Anne Lindh išče 30-letnega moškega, znanega zaradi več prekrškov in uživanja mamil. Po policijskih virih naj bi bil osumljenec brezdomec, znan zaradi nasilnih dejanj z nožem. Policija naj bi z zvezi z umorom že zaslišala nekega moškega, a ga je nato izpustila.

Po besedah prič naj bi bil napadalec visok okoli 180 cm, najverjetneje Šved. Po napadu je zbežal in policija njemu pripisuje sledi, ki jih je odvzela na tekočih stopnicah veleblagovnice, kjer se je zgodil umor.