Odgovornosti za umor izraelskih najstnikov ni prevzel še nihče. Foto: Reuters
Odgovornosti za umor izraelskih najstnikov ni prevzel še nihče. Foto: Reuters

Naftalija Frenkela (16), Gilada Šara (16) in Eyala Yifrača (19) so nazadnje videli 12. junija zvečer, ko so se vračali s predavanj v judovskem naselju Guš Etzion, ki leži med Jeruzalemom in Hebronom.

Kot je še sporočila izraelska vojska, so njihove posmrtne ostanke našli v jarku. Izraelska vojska je zaprla območje okoli Halhule na Zahodnem bregu, ki je le nekaj kilometrov oddaljen od mesta, kjer so nazadnje videli najstnike.

Izrael je za njihovo izginotje ves čas krivil palestinsko gibanje Hamas, ki je vpletenost v incident zanikalo. Prav tako so začeli obsežno iskalno akcijo po Zahodnem bregu, v kateri je bilo aretiranih najmanj 600 ljudi, ubitih pa sedem Palestincev.

Izrael je med drugim obstreljeval Gazo, ki mu je odgovorila z raketnim napadom. Izraelci in Palestinci so nadaljevali medsebojno raketno obstreljevanje. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je zagrozil z razširitvijo vojaške akcije v Gazi po petkovih in sobotnih napadih Gaze, ki so na jugu Izraela povzročili požar. Izraelski znanji minister je celo pozval k razmisleku o ponovni zasedbi Gaze.