Postopki identifikacije žrtev s pomočjo vzorcev DNK-ja potekajo počasi in večina žrtev še ni bila pokopana. Foto: EPA
Postopki identifikacije žrtev s pomočjo vzorcev DNK-ja potekajo počasi in večina žrtev še ni bila pokopana. Foto: EPA
Pohod po Poti svobode
Vsako leto se spominskih slovesnosti ob obletnici pokola udeleži več tisoč svojcev žrtev. Foto: EPA

V grobnici je že pokopanih 1.937 žrtev od 8.000 Muslimanov, ki so jih srbske sile leta 1995 ubile med obleganjem Srebrenice. Spominske slovesnosti se je udeležila tudi glavna haaška tožilka Carla Del Ponte, ki obžaluje, so najbolj odgovorni za zločin še vedno na prostosti. Pred tem se je predsednik BiH-a Sulejman Tihić udeležil pohoda po poti, po kateri so Muslimani bežali iz Srebrenice.

Pot svobode, kot se imenuje dvodnevni pohod, je spomin na okoli 10.000 prebivalcev Srebrenice, ki so nekaj ur pred padcem mesta v strahu pred srbskimi silami pobegnili v okoliške hribe, vendar je bila večina od njih ubita.

Večina žrtev neidentificirana
V okolici Srebrenice so do zdaj odkrili več kot 60 množičnih grobišč, identificiranih pa je bilo 2.500 žrtev, medtem ko 3.500 izkopanih žrtev še ni bilo identificiranih. To je bil najhujši zločin nad civilisti v Evropi po drugi svetovni vojni, haaško sodišče pa še zmeraj išče oba glavna odgovorna za pokol. Politični vodja bosanskih Srbov Radovan Karadžić in njegov vojaški poveljnik Ratko Mladić sta na begu že več kot deset let.

Vabimo vas, da si preberete posebne prispevke ob deseti obletnici pokola.