V New yorku in njegovi okolici so prijeli več kot 50 članov mafijske združbe. Foto: EPA
V New yorku in njegovi okolici so prijeli več kot 50 članov mafijske združbe. Foto: EPA
New York
Newyorškim policistom je uspel veliki met, a opozarjajo, da ne bodo mirovali, dokler organiziran kriminal v mestu ne bo stvar preteklosti. Foto: Reuters
John Gotti
V nasprotju s številnimi svojimi kolegi je najbolj slaven vodja Gambinovih John Gotti umrl naravne smrti v zaporu. Foto: EPA
Mafijski poljub
Italijanska policija nadaljuje uspešne akcije proti mafiji in je za zapahe spravila kar nekaj mafijskih šefov, ki so bili na begu po več let. Foto: EPA
S kruto taktiko si je družina Corleone pred več kot 20 leti podredila nadzor nad nezakonitimi dejavnostmi na Siciliji. V obračunu s preostalimi mafijskimi družinami je bilo ubitih okoli tisoč ljudi. Tarča mafije so bili tudi tožilci, ki so vodili procese proti njihovim članom. Botra Corleonovih Otto Rino so prijeli leta 1993, nasledil pa ga Bernardo Provenzano. Foto: EPA

V policijski operaciji, imenovani Stari most, so v New Yorku in na Siciliji prijeli na desetine mafijcev, med njimi skoraj celotno hierarhijo zloglasne newyorške družine Gambino, ene od petih glavnih mafijskih družin, ki že desetletja nadzirajo mestno podzemlje.

Operacija je potekala tri leta in ameriški policisti so s pomočjo informatorja, ki mu je uspelo pridobiti zaupanje vrha Gambinovih, zbrali na stotine obremenjujočih posnetkov. Osumljencem so prisluškovali in jih s sodobno opremo nadzirali noč in dan, so povedali v FBI-ju.

Mafijci želeli na pota stare slave
Mafija iz New Yorka in Sicilije je skušala obnoviti stare vezi in se po besedah italijanskega protimafijskega tožilca Francesca Messina velikem slogu vrniti v čezatlantsko trgovino z drogo, ki je cvetela v 80. letih prejšnjega stoletja.

Med prijetimi v ZDA je bil tudi Francesco Paolo Augusto Cali, znan pod vzdevkom Franky Boy, ki je deloval kot "veleposlanik" ameriške mafije na Siciliji in je imel za nalogo izboljšanje odnosov med velikokrat sprtimi mafijskimi družinami.

Sopranovi fikcija, Gambinovi realnost
V eni največjih protimafijskih operacij v zgodovini je ameriška policija v New Yorku prijela kar 58 osumljencev, ki so obtoženi umorov, izsiljevanja, pranja denarja, podkupovanja, nezakonitega igralništva in preprodaje droge.

Ameriška akcija je bila usmerjena proti družini Gambino, eni od petih najvplivnejših newyorških mafijskih družin, ki je bila ustanovljena v 30. letih, največji sloves pa si je nato pridobila v 80. letih pod vodstvom "teflonskega dona" Johna Gottija, ki je leta 1992 za vedno končal za zapahi.

"Za tiste, ki si organiziran kriminal predstavljajo na podlagi Botra, ali zadnje čase seveda po Sopranovih, današnje obtožbe služijo kot vznemirljivo opozorilo, da organiziran kriminal ni fikcija," je bil jasen krajevni namestnik direktorja FBI-ja John Pistone.

Mafija razširila dejavnosti
Prijetim mafijcem bodo sodili za vrsto kaznivih dejanj, med njimi tudi za umore izpred več kot 25 let. Preiskava je pokazala na to, kako razširjene lovke je imela mafija na več področjih, ki danes ne obsegajo več samo njenih tradicionalnih dejavnosti, kot so pranje denarja in trgovina z drogo, ampak tudi izsiljevanja v živahni gradbeni industriji in okoriščanja s sredstvi delavskih sindikatov.

Družina Gambino je imela enega največjih nadzorov nad gradbeno industrijo v ZDA, od majhnih zasebnih investicij do obsežnih javnih projektov. Tako so na celotnem območju New Yorka pobirali "davke" od prevozov odpadnega materiala po velikih gradbenih projektih. Zato so ovadili tudi nekaj direktorjev tamkajšnjih transportnih podjetij, ki so sodelovali pri nečednih poslih.

Vez je pretrgana
Na drugi strani Atlantika, na Siciliji, je nekaj sto italijanskih policistov prijelo več kot 20 mafijskih osumljencev in zbralo nove dokaze proti že zaprtim mafijcem. "Pretrgali smo zvezo med Palermom in New Yorkom, še preden bi lahko znova začeli tihotapiti," je skupno delo pohvalil visoki italijanski policijski uradnik, ki je pomagal kolegom v New Yorku.

Italijani so se usmerili na mafijsko družino Inzerillo, tesno povezano z Gambinovimi, katere člani so bili skupaj z drugimi družinami prisiljeni zapustiti Sicilijo sredi 80. let in oditi v ZDA, ker je na otoku začela divjati brutalna vojna med mafijskimi klani, ki jo je dobila družina Corleone in svoj primat obdržala vse do danes.

Iskanje izgubljenega ozemlja
Inzerillovi so hoteli skupaj z Gambinovimi in drugimi "mafijskimi izseljenci" zapolniti praznino po brezvladju, ki je v zadnjem času nastalo v siciljanski mafijski hierarhiji, potem ko so leta 2006 prijeli "šefa šefov" Bernarda Provenzana in novembra lani še njegovega naslednika Salvatoreja Lo Piccola.

Ameriški mafijci so se pred kratkim vrnili v Palermo prav z nameni, da znova pridobijo nadzor nad izgubljenim ozemljem. To je sicer spet sprožilo spore znotraj otoške Cosa Nostre, saj so nekateri nasprotovali njihovi vrnitvi, zato italijanske oblasti opozarjajo na možnost novih medsebojnih mafijskih obračunov.

Gregor Valenčič