Policijski posnetek čolna, v katerem se je skrival Džohar Carnajev, preden so ga hudo ranjenega prijeli policisti. Foto: EPA
Policijski posnetek čolna, v katerem se je skrival Džohar Carnajev, preden so ga hudo ranjenega prijeli policisti. Foto: EPA
Džohar Carnajev
Džohar Carnajev hudo ranjen leži v bolnišnici. Foto: www.fbi.gov

Brata Carnajev sta imela ob prijetju doma narejene bombe in granate, ki sta jih uporabila tudi proti policistom.

Osumljenca sta se s policijo spopadla v petek, ko je v spopadu umrl 26-letni Tamerlan. 19-letnega Džoharja je nato policija v soboto našla huje ranjenega na čolnu, ki je stal na dvorišču ene izmed hiš bostonskega predmestja Watertown.

"Na podlagi dokazov, ki smo jih našli - eksploziva, detonatorjev in orožja - na prizorišču spopadov s policijo, ocenjujemo, da sta nameravala napasti še druge posameznike," je dejal načelnik bostonske policije Ed Davis in pojasnil, da skušajo zdaj ugotoviti izvor orožja, ki sta ga uporabljala brata.

V ponedeljkovih dveh eksplozijah ob ciljni črti na maratonu v Bostonu so bili ubiti trije ljudje, več kot 180 je bilo ranjenih.

Džohar Carnajev je trenutno v bolnišnici pod močnim policijskim varstvom. Njegovo zdravstveno stanje je še vedno tako resno, da ga še niso mogli zaslišati.

Ker je bil s strelom ranjen v vrat, diha prek cevke. Župan Bostona Tom Menino je dejal, da ne vedo, ali ga bodo sploh lahko zaslišali.

Kavkaški uporniki: Vojskujemo se samo proti Rusiji
Medtem so uporniki s severnega Kavkaza na spletu zanikali kakršno koli povezavo s terorističnim napadom na bostonskem maratonu. Sporočili so, da ne vodijo operacij proti ZDA, pač pa zgolj proti Rusiji.

Kavkaška uporniška organizacija Vilajat Dagestan je zatrdila, da njihovi borci ne izvajajo vojaških dejavnosti proti ZDA.

"Borimo se izključno proti Rusiji, ki ni odgovorna le za okupacijo Kavkaza, pač pa tudi za pošastne zločine proti muslimanom," so zapisali v izjavi, objavljeni na spletni strani kavkazcenter.com.

S tem so se odzvali na poročanje ameriških medijev, da FBI preučuje morebitno povezavo med osumljencema za napad v Bostonu s skupino Kavkaški emirat, ki jo vodi vodja čečenskih islamistov Doku Umarov. Še posebej naj bi oblasti zanimala točno določena veja gibanja, Vilajat Dagestan.

Tudi ruske oblasti so sporočile, da preverjajo povezave obeh bratov z uporniki, a da za zdaj o tem niso našle nobenih dokazov.

"Trenutno nimamo nobene zanesljive informacije o povezavi bratov Carnajev z gibanjem Kavkaški emirat," je za rusko tiskovno agencijo Interfax dejal neki neimenovani ruski vir.