Osumljenec se je skrival v pokritem čolnu. Foto: Posnetek FoxTV
Osumljenec se je skrival v pokritem čolnu. Foto: Posnetek FoxTV
Boston
Bostonska policija je osumljenca v pokritem čolnu na dvorišču hiše na fotografiji odkrila tudi s pomočjo helikopterja, opremljenega s termovizijo, prvi pa naj bi ga opazil lastnik hiše, ki je v bližini čolna zagledal kri.. Foto: Reuters
Boston
Prijetje so spremljali vzkliki odobravanja in ploskanje sosedov in prebivalcev mesta Watertown. Foto: Reuters
Watertown
Policijska akcija je potekala ves dan, življenje v Watertownu in v Bostonu pa se je ustavilo. Foto: EPA
Džohar in Tamerlan Carnajev
Slika osumljencev v množici na maratonu. Foto: MMC RTV SLO
Džohar Carnajev
19-letnega Džoharja so po izmenjavi strelov aretirali in odpeljali v bolnišnico.
Dramatična policijska akcija v Bostonu

"UJET JE! Lova je konec. Konec je strahu. Pravica je zmagala. Osumljenec je v naših rokah," je po prijetju sporočila bostonska policija. S prizorišča so osumljenca, 19-letnega Džoharja Carnajeva, odpeljali v reševalnem vozilu, njegovo življenje pa je ogroženo, so sporočili iz massachusetske splošne bolnišnice.
Prijetje so spremljali vzkliki odobravanja in ploskanje sosedov in prebivalcev mesta Watertown (Massachusetts), kjer se je osumljenec skrival v čolnu.
Občani in sosedje so lahko po dolgih urah napete drame na naslovu Franklin Street 67 lahko zapustili hiše. Policija je namreč vse pozvala, naj zaklenejo vrata in ne zapuščajo domov.
V sklepnem delu napetega lova za osumljencem je bilo slišati več kot 30 strelov in več kot 10 eksplozij. Policijo so spremljali bombna enota z robotom, ki je iskal bombe, posebna policijska enota, pogajalska ekipa in helikopterji.

Policija: Ob prijetju je bil prekrit s krvjo

Po prijetju je bostonska policija na tiskovni konferenci razkrila svoj pogled na dogajanje. V pokritem čolnu so ga našli s pomočjo helikopterja, opremljenega s termovizijo (vizualnim iskalnikom toplote). Po obkolitvi sta strani izmenjali strelni ogenj, policija pa trdi, da ga je poskušala iz čolna zvabiti tudi s pogajanji. Ko so ga prijeli, je bil prekrit s krvjo, ni pa ob sebi imel nikakršnih eksplozivnih teles. "Presodili smo, da je zelo v interesu preiskave, da osumljenec ostane nepoškodovan," so še dodali.

Ga je prvi opazil lastnik čolna?
Pojavila se je tudi druga verzija prijetja 19-letnega Džoharja Carnajeva. Oblasti naj bi ga prijele, potem ko jih je poklical lastnik hiše. Ta je opazil kri v bližini čolna, dvignil ponjavo, s katero je bil čoln pokrit in zagledal Carnajeva. nato je poklical policijo.
Dolg dan za policiste in državljane
Celoten dan je bil za zvezno državo Massachusetts zelo napet, saj sta se osumljenca z oblastmi srečala že veliko prej. Džohar je zjutraj pobegnil s prizorišča streljanja, v katerem je bil ubit prvi osumljenec, njegov 26-letni brat Tamerlan Carnajev.
Med možmi postave in osumljencem naj bi potekala pogajanja, saj naj bi oblasti želele, da se osumljenec preda živ ter razkrije motiv in ozadje bombnih napadov. Sumili so tudi, da je imel na sebi pritrjen eksploziv.
Pridržali še tri osebe
V okviru iste preiskave so pridržali še tri osebe iz mesta New Bedford (Massachusetts), poroča Anonymousovo omrežje t. i. državljanskega novinarstva.
FBI starejšega brata že zaslišal
FBI je sporočil, da je starejšega brata v preteklosti že zaslišal, in sicer na poziv "neke tuje vlade", ki je namignila na možnost terorizma.

Mesto je bilo paralizirano
Policija je prebivalce na celotnem območju pozvala, naj ne zapuščajo svojih domov in zaklenejo vrata. Na območju iskalne akcije so ukinili vse linije javnega prevoza, zaprli so vse šole in univerze, pa tudi vsa podjetja, trgovine in pisarne. Oblasti so nad Bostonom zaprle tudi zračni prostor.
Brata sta glavna osumljenca za bombni napad na ponedeljkovem bostonskem maratonu, v katerem so umrli trije ljudje, več kot 170 pa jih je bilo ranjenih. V ZDA sta se preselila pred desetimi leti.

Ustrelila policista
Iskalna akcija se je začela v četrtek pozno zvečer, ko sta dva moška na kampusu uglednega Massachusettskega inštituta za tehnologijo (MIT) ustrelila policista, ki je zaradi strelnih ran umrl v bolnišnici.

Navzkrižni ogenj in pobeg
Po incidentu sta osumljenca za napad ugrabila avtomobil, s katerim sta se pripeljala v Watertown. Voznika sta po pol ure izpustila nepoškodovanega, nato pa je sledil navzkrižni ogenj med policijo in osumljencema, ki sta proti policistom iz avtomobila vrgla tudi več eksplozivnih naprav. Starejši izmed osumljencev je bil v navzkrižnem ognju ubit, drugi pa je pobegnil.

Na tiskovni konferenci v bolnišnici, kjer je umrl prvi osumljenec, so povedali, da so ga reševalci v bolnišnico pripeljali z zastojem srca. Imel je več strelnih ran, nekatere rane naj bi bile tudi posledica eksplozije, saj naj bi imel na telesu privezanih več razstreliv.Čečenija zanika povezave z osumljencema
Brata, po rodu Čečena, sta vsaj leto dni z družinama živela v Cambridgeu v ZDA, kamor naj bi pred desetimi leti prišla iz Kirgizije in Dagestana, kjer sta odraščala. Oba sta imela zakonito dovoljenje za bivanje v ZDA.

Čečenija je že zavrnila povezave s terorističnima osumljencema v ZDA. "Osebi, ki jima v Bostonu očitajo kazniva dejanja, nimata nobenih povezav s Čečenijo," je dejal tiskovni predstavnik čečenskega predsednika Ramzana Kadirova, Alvi Karimov.

V sosednjem Dagestanu je ravnatelj neke šole v Mahačkali Temurmagomed Davjodov dejal, da brata pozna, ker sta kratek čas bivala tam. Begunska družina naj bi regijo zapustila leta 2002. Dagestansko notranje ministrstvo je sporočilo, da nima nobenih podatkov o morebitnih kaznivih dejanjih družine.

Ruski predsednik Vladimir Putin je po napadu ameriškemu predsedniku Baracku Obami že ponudil pomoč pri razjasnitvi okoliščin napada. Njegov tiskovni predstavnik je dejal, da Rusija ne loči med svojimi in tujimi teroristi, saj si vsi zaslužijo obsodbo.

Oče brani sinova, stric jih obsoja
Oče čečenskih bratov Anzor Carnajev je zatrdil, da njegova sinova nista kriva nobenega zločina. "Po mojem mnenju so mojima otrokoma to podtaknile tajne službe, ker sta muslimana," je dejal oče. Ob tem se je vprašal, zakaj so enega izmed njegovih sinov, Tamerlana, policisti ubili, saj bi ga morali poskušati ujeti živega.

Dodal je še, da se mlajši brat Džohar "skriva". Kot je povedal, je Džohar sicer študent drugega letnika medicine. "Čakamo nanj, da se vrne (v Rusijo) med prazniki," je še dejal oče.

Manj prizanesljiv kot oče pa je bil njegov brat in stric osumljencev Alvi Carni, ki živi v kraju Montgomery Village v zvezni deželi Maryland. Povedal je, da ga je Tamerlan v četrtek poklical in ga prosil za razumevanje in odpuščanje. Sam sicer z mladeničema pred tem ni govoril več let.

Carni je pojasnil, da sta Tamerlan in Džohar v ZDA živela kakšnih sedem ali osem let, da sta njegova nečaka izvedla ponedeljkov napad, pa le težko verjame. Za Tamerlana, ki ga je označil za "zgubo", tudi sicer ni našel lepih besed. "Zaslužil si je (umreti). Vsekakor si je zaslužil svoje," je dejal stric. Na vprašanje, kaj bi lahko bil motiv za dejanje, pa Carni ni znal odgovoriti.

Dramatična policijska akcija v Bostonu