Policija naj bi Tsvangiraja tako hudo pretepla, da je v priporu kar trikrat izgubil zavest. Foto: EPA
Policija naj bi Tsvangiraja tako hudo pretepla, da je v priporu kar trikrat izgubil zavest. Foto: EPA
Mahmud Ahmadinedžad in Robert Mugabe
Robert Mugabe v Zimbabveju vlada od leta 1980. Foto: EPA

Odvetnik Tsvangiraja, ki je bil skupaj s še nekaterimi voditelji opozicije aretiran, ko je policija razgnala molitveno srečanje, organizirano kljub prepovedi političnih zborovanj, je sporočil, da je vodja opozicije utrpel hude poškodbe glave in je "v slabem stanju".

Policija je srečanje prepovedala zaradi strahu, da bi Gibanje za demokratične spremembe organiziralo proteste proti predsedniku Robertu Mugabeju zaradi njegovega spornega vladanja in naraščajočih stroškov življenja v Zimbabveju.

Napetosti v državi naj bi se še stopnjevale, saj je letna inflacija v tej afriški državi 1.700-odstotna, brezposelnih pa je štiri petine ljudi. Ulice Harareja patruljirajo policisti, saj jeza zaradi nedeljskih dogodkov med prebivalstvom narašča. Aretacijo in brutalen pretep vodje opozicije so obsodile tudi ZDA.

Mugabe bo vnovič kandidiral
Medtem je predsednik Mugabe sporočil, da bo znova kandidiral za predsednika, če ga bo za to prosila vladajoča stranka, ne glede na to, ali bodo volitve kot načrtovano leta 2008 ali dve leti pozneje.

Trenutni šestletni mandat 83-letnega predsednika se izteče leta 2008, vendar je njegova vladajoča stranka ZANU-PF predlagala podaljšanje njegovega mandata za dve leti, da bi "uskladili" predsedniške in parlamentarne volitve.