Protestniki zahtevajo svobodne volitve voditelja Hongkonga, medtem ko Peking vztraja, da bo sam določil kandidate. Foto: Reuters
Protestniki zahtevajo svobodne volitve voditelja Hongkonga, medtem ko Peking vztraja, da bo sam določil kandidate. Foto: Reuters

Brez nasilja je policiji uspelo razgnati okoli 30 protestnikov v trgovinskem in stanovanjskem delu Mong Kok in kmalu zatem so območje znova odprli za promet. "Okoli 5.30 je prihitela policija in začela odstranjevati barikade v času, ko je večina protestnikov spala," je povedal eden od aktivistov Vong Jeung.

To je bila ta teden tretja policijska operacija proti protestnikom, ki zahtevajo neposredne volitve voditelja Hongkonga leta 2017 in na ulicah protestirajo tri tedne. Pri prejšnjih policijskih operacijah so se spopadli s protestniki, pri čemer je videoposnetek pretepa neoboroženega protestnika sprožil javno zgražanje.

Protestniki zahtevajo tudi odstop voditelja Hongkonga Leung Čun Jinga, ki je v četrtek ponovil ponudbo za začetek pogovorov s predstavniki študentskih protestnikov. Današnja policijska operacija bi lahko ogrozila pripravljenost študentov na pogovore.

V drugih predelih Hongkonga se protesti nadaljujejo in je še vedno zbranih več sto protestnikov. V kampusu univerze v Hongkongu in kitajske univerze v Hongkongu danes potekajo tudi protesti provladnih aktivistov, ki zahtevajo odločno ukrepanje proti dvema profesorjema, ki sta vodilna predstavnika prodemokratičnega gibanja v mestu.