Netanjahu zatrjuje, da ni kriv, za opozicijo pa je dejal, da se prezgodaj veseli. Foto: Reuters
Netanjahu zatrjuje, da ni kriv, za opozicijo pa je dejal, da se prezgodaj veseli. Foto: Reuters

Zaslišanje je potekalo v Netanjahujevi rezidenci v Jeruzalemu, premier pa je obtožbe že v nedeljo zanikal. Policija je Netanjahuja že preiskovala zaradi finančnih nepravilnosti, po navedbah pravosodnega ministrstva pa je prejšnja preiskava privedla do nove.

K odredbi nove preiskave je generalnega tožilca privedla tudi informacija Francoza Arnauda Mimrana, obsojenega goljufije, ki je povedal, da je premierju v obliki donacije za kampanjo leta 2009 dal več sto tisoč evrov. Netanjahu naj bi sicer prejel "neprimerna darila" v vrednosti več tisoč ameriških dolarjev od domačega in tujega poslovneža, poročanje izraelskega časnika Jerusalem Post navaja britanski BBC.

Netanjahu je dejal, da se bodo te obtožbe, tako kot prejšnje, izkazale za neutemeljene. "Nič se ne bo zgodilo, ker ničesar ni," je po poročanju izraelskih medijev povedal Netanjahu.

Generalni tožilec Avichai Mandelblit je medtem potrdil, da so v okviru preiskave prav tako zaslišali več deset ljudi v Izraelu in tujini, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Škandali tudi pred 20 leti
Po koncu Netanjahujevega prvega mandata na mestu premierja pred dvajsetimi leti je policija predlagala, da se proti njemu in njegovi ženi vloži obtožnica zaradi zadrževanja uradnih daril, namesto da sta jih predala državi. Obtožbe so bile kasneje opuščene, poroča BBC.

Par je bil tudi obtožen, da je na vlado prenesel stroške izvajalca, ki je zanj zasebno opravil neko delo. Tudi tiste obtožbe so bile opuščene.