ZDA besedam Sikorskega, da so odnosi med Poljsko in ZDA ničvredni, ne namenja veliko teže. Foto: EPA
ZDA besedam Sikorskega, da so odnosi med Poljsko in ZDA ničvredni, ne namenja veliko teže. Foto: EPA

Wprost piše, da je Sikorski držo Poljske glede ZDA označil za škodljivo, saj da ustvarja lažen občutek varnosti. Poleg tega je dejal, da bi takšna drža lahko škodila odnosom Poljske z Rusijo in Nemčijo. Kot razkriva posnetek, je Sikorski nekdanjemu poljskemu finančnemu ministru Jacku Rostowskiju dejal, da zavezništvo med Poljsko in ZDA "ni vredno ničesar".

Kot je poročal BBC, je Sikorski poljsko podrejenost ZDA primerjal z nudenjem oralnega seksa. "Smo zgube, popolne zgube. Problem na Poljskem je, da imamo nizko samozavest," je dejal Sikorski, ki doslej še ni zanikal navedb, je pa danes prisluškovanje, ki mu je bil podvržen, označil za "napad organizirane kriminalne skupine" na vlado. "Ne vemo še, kdo za tem stoji, a to se že preiskuje," je sporočil Sikorski. Revija Wprost sicer ne želi razkriti, kdo je posnel pogovor in od kod je dobila posnetek.

Poljska vlada se je medtem odločila, da izsekov posnetka ne bo komentirala, dokler Wprost ne objavi celotnega prepisa posnetka. Svetovalec poljskega predsednika Bronislawa Komorowskega Tomasz Nalecz pa je Sikorskega pozval k odstopu. Za poljsko televizijo TVN24 je Nalecz dejal, da bi se Sikorski "moral vprašati, kako bi na njegovem mestu ravnal zunanji minister resne in civilizirane države".

ZDA skuša omiliti izrečeno
Ameriški diplomati že želijo omiliti besede Sikorskega. Ameriški veleposlanik na Poljskem Stephen Mull je tako sporočil, da posnetki ne bodo imeli negativnega vpliva na poljsko-ameriške odnose, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Konservativec Sikorski je sicer vodilni kritik Rusije pri krizi v Ukrajini, vlada pa ga je nedavno imenovala za kandidata za naslednika visoke zunanjepolitične predstavnice EU-ja Catherine Ashton, ki se ji mandat izteče novembra. Voditelji EU-ja njenega naslednika oziroma naslednice še niso izbrali.

Afera, ki maje vlado
Gre za nadaljevanje t. i. prisluškovalne afere. Wprost je že pred tednom objavil posnetek pogovora med notranjim ministrom Bartlomiejem Sienkiewiczem in guvernerjem centralne banke Marekom Belko, v katerem naj bi guverner ministru zagotovil, da bo centralna banka vladi pomagala z ukrepi za večjo priljubljenost med volivci. V zameno pa bi moral odstopiti takratni finančni minister Jacek Rostowski.

Opozicija je zahtevala odstop vlade, razmišlja pa tudi o vložitvi nezaupnice vladi. Poljski premier Donald Tusk je zaradi škandala sicer napovedal možnost predčasnih volitev. Prisluškovanje za pridobivanje informacij je na Poljskem nezakonito, zato poteka tudi obsežna preiskava za odkritje prisluškovalcev.