Zakon o holokavstu je pred tednom dni sprožil proteste pred veleposlaništvi po Evropi, zdaj so poljske oblasti temu dodale še nov ukaz. Foto: EPA
Zakon o holokavstu je pred tednom dni sprožil proteste pred veleposlaništvi po Evropi, zdaj so poljske oblasti temu dodale še nov ukaz. Foto: EPA
Stanislaw Karczewski
Predsednik poljskega senata Stanislaw Karczewski je na vsa poljska veleposlaništva in konzulate poslal pismo z ukazom, po katerem morajo državljani v tujini oblasti obvestiti o "vsakem klevetanju, ki bi lahko škodilo dobremu slovesu Poljske". Foto: EPA

Uradno pismo s temi navodili je predsednik poljskega senata Stanislaw Karczewski poslal na vsa poljska veleposlaništva in konzulate. V pismu Karczewski Poljake v tujini poziva, naj oblasti v Varšavi seznanjajo z vsemi domnevno škodljivimi izjavami svojih rojakov. Gre za ukaz, da je treba veleposlaništva in konzulate obvestiti o "vsakem klevetanju, ki bi lahko škodilo dobremu slovesu Poljske".

Med drugim naj bi ta ukaz naprej posredoval že poljski generalni konzulat v Münchnu, konzulat v Hamburgu naj bi to storil v kratkem. Poljski veleposlanik v Nemčiji Andrzej Przylebski je za NDR povedal, da gre za del "običajnih nalog diplomatskega ali konzularnega predstavljanja".

Za najnovejšo potezo Varšave naj bi po poročanju nemških medijev stal sporni zakon o holokavstu, v skladu s katerim so izjave o tem, da so Poljaki ali Poljska sodelovali pri nacističnih zločinih med drugo svetovno vojno, kaznivo dejanje, zaradi katerega so zagrožena celo tri leta zapora.

To potrjuje tudi pismo veleposlaništvom, saj Karczewski v njem opozarja, da so Poljaki izpostavljeni bolečemu, nepravičnemu in predvsem neresničnemu izrazu "poljska taborišča smrti", pa tudi trditvam, da so bili vpleteni v holokavst. Oboje predstavlja "žalitev našega narodnega dostojanstva in ponosa", je še dodal.

NVO-ji zavračajo pomoč oblastem
Pismo v tujini ni naletelo samo na pozitivne odzive. V odprtem pismu se je nanj že odzvalo več kot 20 poljskih nevladnih organizacij, ki delujejo v tujini, in zavrnilo vsako tovrstno pomoč aktualnim poljskim oblastem, poroča nemška tiskovna agencija DPA.