Pred poljskim parlamentom v Varšavi se je zbralo nekaj sto protestnikov proti sporni reformi sodstva, ki predsednika Dudo pozivajo k vetu na zakon. Foto: EPA
Pred poljskim parlamentom v Varšavi se je zbralo nekaj sto protestnikov proti sporni reformi sodstva, ki predsednika Dudo pozivajo k vetu na zakon. Foto: EPA
Poljski parlament
Poljsko sodstvo služi le elitam, zato so potrebne reforme, sporoča vladajoča konservativna stranka Zakon in pravičnost. Foto: EPA

Poljski senatorji so potrdili zakon v soboto zgodaj zjutraj. Pravosodni minister Zbigniew Ziobro je ta teden trdil, da so spremembe nujne, češ da je zdajšnji sistem imenovanja sodnikov nedemokratičen. "Želimo končati korporativizem in tja prinesti kisik demokracije. Poljska je namreč demokracija, ki temelji na vladavini prava. To ni sodstvokracija," je dejal minister.

Vladajoča stranka Zakon in pravičnost pa pravi, da so reforme potrebne, saj da je sodstvo skorumpirano in da služi le elitam.

Zakonodajo mora zdaj podpisati predsednik Andrzej Duda, ki pa ni nakazal, da jo bo blokiral. Medtem se je v Varšavi pred predsedniško palačo zbralo več sto ljudi, ki protestirajo proti sporni reformi sodstva poljske vlade. Protestniki predsednika Dudo pozivajo, naj izkoristi možnost veta.

Že v noči na soboto je več deset demonstrantov zaprlo dostop do parlamenta v Varšavi. V rokah so imeli plakate z napisi, kot sta "Roke stran od sodišč" in "Svojih pravic ne damo". Policija je začasno pridržala 31 ljudi.

Spodkopavanje neodvisnosti sodstva
Opozicijske stranke so zaskrbljene, da bi zakon s tem, ko bi dal parlamentu, v katerem vladajo poslanci iz stranke Zakon in pravičnost, večjo vlogo pri imenovanju sodnikov, kršil ustavno ločitev oblasti, poroča BBC. Da gre za spodkopavanje neodvisnosti sodstva, opozarjajo tudi organizacije za varstvo človekovih pravic.

Vlada tudi nad vrhovno sodišče
Prejšnji teden je bil v parlamentu predstavljen drugi predlog zakona, ki bi pravosodnemu ministru omogočal, da se znebi vseh sodnikov in sodnic poljskega vrhovnega sodišča in imenuje nove. Predlog, o katerem se ni razpravljalo, je bil vložen sredi noči, poroča BBC.

Pod vlado stranke Zakon in pravičnost ima pravosodni minister že zdaj precejšnjo moč nad tožilstvom. Lahko namreč vpliva na tožilce, da sprožijo preiskave. Grzegorz Schetyna, vodja opozicijske stranke Državljanska platforma, je predlog zakona označil za "napoved državnega udara".

Komisar za človekove pravice Sveta Evrope Nils Muiznieks je poljske reforme označil za "veliko nazadovanje sodne neodvisnosti". Manfred Weber, vodja največje politične skupine v Evropskem parlamentu, konservativne Evropske ljudske stranke, pa je dejal, da "stranka Zakon in pravičnost končuje vladavino prava in zapušča evropsko skupnost vrednot".