Ruska vojaška letala vse pogosteje preletavajo Baltsko morje. Foto: EPA
Ruska vojaška letala vse pogosteje preletavajo Baltsko morje. Foto: EPA
Poljska
Zaradi krize v Ukrajini je Nato okrepil urjenje v vzhodnoevropskih članicah. Foto: EPA

aktivnosti ruskih pomorskih in zračnih sil v Baltskem morju označila za nezaslišane in vznemirjujoče, a vseeno ne bo zvišala pripravljenosti svoje vojske.

Po besedah poljskega obrambnega ministra Tomasza Siemoniaka je bila večina aktivnosti ruskih sil v mednarodnih vodah in zračnem prostoru, pri čemer je bila najbolj na udaru Švedska. Prelete ruskih vojaških letal nad Baltikom nadzorujejo letala zveze Nato.

"Nekdo se lahko vede mirno, a provokativno, s čimer skuša preverjati obrambne sisteme ali pokazati lastne sposobnosti," je dejal Siemoniak glede ruskih aktivnosti, ki po njegovem mnenju kažejo na slabo prakso v odnosih na območju Baltskega morja. Kljub temu sam ne vidi potrebe po višji stopnji obrambne pripravljenosti poljske vojske.

Nato je letos v bližini držav članic prestregel že približno 400 ruskih vojaških letal, kar je za 50 odstotkov več kot lani. Da bi pomirili skrbi predvsem Poljske in baltskih članic zavezništva, je Nato okrepil svojo prisotnost na območju in patruljiranje v zraku, na kopnem in morju.

Napetosti med Rusijo in Natom se stopnjujejo od izbruha krize na vzhodu Ukrajine, kjer zavezništvo obtožuje Moskvo, da z orožjem in vojaki podpira proruske upornike, ki se borijo proti ukrajinski vojski. Rusija zanika obtožbe in zatrjuje, da se na strani upornikov borijo le ruski prostovoljci.

Kijev viša cene energije
Ukrajina, ki ji grozi bankrot, je napovedala znatno zvišanje cen energije za državljane. "Ni druge možnosti, kot da ceno na tržišču dvignemo," je pred parlamentom dejal ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk in pojasnil, da se je za zvišanje cen energije odločil zaradi primanjkljaja 5,6 milijarde evrov pri državnem energetskem podjetju Naftogaz.

V Kijevu že nekaj tednov pozivajo k mednarodni donatorski konferenci. Tudi milijardna posojila Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in pomoč Evropske unije po navedbah ukrajinskih oblasti ne bodo zadoščale, da bi državo rešili pred finančnih propadom.

Prebivalci že zdaj stežka plačujejo stroške energije. Poleg tega vrednost ukrajinske valute grivna močno pada, zaradi česar je plin, ki ga Ukrajina v tujini kupuje po cenah v dolarjih, za Ukrajince vse dražji.

Moskva na pomoč uporniškim območjem
Rusija je prek Svetovnega programa za hrano zaradi humanitarne krize v Ukrajini namenila dobre štiri milijone evrov za pomoč v hrani. Na kriznem območju Doneškega bazena v vzhodni Ukrajini narašča strah, da bodo predvsem starejši ljudje to zimo stradali. Rusija je sicer že prej s humanitarnimi konvoji na območje pošiljala živila, na območju Donecka in Luganska pa delujejo tudi javne kuhinje.

Na katastrofalne razmere v Doneškem bazenu je v Kijevu opozorila tudi vidna pravnica in aktivistka za človekove pravice Tatjana Montjan. Po njenih besedah grozita starejšim v odročnih vaseh lakota in smrt, ker do njih ne pride nobena pomoč. Opozorila je tudi, da upokojenci na območju zaradi blokade ukrajinskih oblasti ne prejemajo pokojnin in zato nimajo za hrano.