Charamsa se je po objavi novice, da je Vatikan proti njemu že ukrepal, pred novinarji pojavil z nasmehom. Foto: Reuters
Charamsa se je po objavi novice, da je Vatikan proti njemu že ukrepal, pred novinarji pojavil z nasmehom. Foto: Reuters
Poljski duhovnik razburkal

"Želim, da moja Cerkev in skupnost vesta, kdo sem: homoseksualni duhovnik, srečen in ponosen na svojo identiteto," je v pogovoru za milanski dnevnik Corriere della Sera izjavil Charamsa. Po njegovem prepričanju je nastopil čas, da si Cerkev neha zatiskati oči pred vernimi geji in dojame, da je rešitev, ki jo predlaga - popolna abstinenca od ljubezenskega življenja - nečloveška.

Charamsa, pomočnik tajnika mednarodnega teološkega odbora v Vatikanu, je prvi teolog v tovrstni vlogi, ki je razkril svojo istospolno usmerjenost. Charamsa poučuje tudi teologijo na papeški univerzi Gregoriana.

"Neodgovorna" odločitev
Vatikan je bil do njegovega priznanja zelo kritičen. Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je njegovo odločitev, da istospolno usmerjenost obelodani dan pred začetkom sinode o družini, označil za "zelo resno" in "neodgovorno". Charamsa želi s tem škofovsko sinodo izpostaviti "medijskemu pritisku", je dodal Lombardi.

Vatikan je hitro ukrepal - poljski teolog se je moral odpovedati tako svojim funkcijam v kongregaciji za verski nauk kot tudi na papeški univerzi. O njegovi nadaljnji usodi v vlogi duhovnika bo odločal pristojni škof.

V Vatikanu se bo v nedeljo začela redna škofovska sinoda o družini, na kateri bo 270 škofov razpravljalo o prihodnjih usmeritvah katoliške Cerkve glede zakonske zveze, splava in drugih vprašanjih. Gre za vprašanja, glede katerih sta si liberalni in konservativni tabor v Cerkvi vse bolj vsaksebi, zato številni svarijo pred razkolom.

Poljski duhovnik razburkal