Nizozemski parlament je sprejel zakonodajo, po kateri bodo polnoletni samodejno uvrščeni na seznam darovalcev organov. Foto: Pixabay
Nizozemski parlament je sprejel zakonodajo, po kateri bodo polnoletni samodejno uvrščeni na seznam darovalcev organov. Foto: Pixabay

Pobudniki nove zakonodaje upajo, da bodo z novim sistemom dobili več organov za presaditve, ki jih na Nizozemskem že več let primanjkuje. Zakon bo začel veljati leta 2020.

Zakon je na Nizozemskem sicer razdelil mnenja, zgornji dom poslancev ga je sprejel z le dvema glasovoma (38 proti 36 glasov) večine. Novi zakon je bil v spodnjem domu nizozemskega parlamenta sprejet novembra 2016 z le enim glasom večine.

Tisti, ki so želeli po smrti darovati svoje organe za presaditev, so se morali doslej na Nizozemskem registrirati. Od zdaj bodo kot darovalci samodejno registrirani vsi polnoletni, ki se bodo morali odjaviti, če tega ne bodo želeli, zato se je zakona na nizozemskem prijelo ime "da, razen če ne".

Doslej se je opredelilo manj kot pol Nizozemcev
Pred potrditvijo zakona se je le 40 odstotkov Nizozemcev v registracijskem sistemu opredelilo, ali želijo organe darovati ali ne. Če so o donaciji organov odločali svojci, kar se je lahko zgodilo pri neopredeljenih, so se v sedmih od desetih primerov odločili proti, poroča Dutchnews.nl. Tudi po novem zakonu bodo morali v dvoumnih primerih v odvzem organov privoliti svojci.