Ukrajina in Rusija sta se za zdaj izognili novemu plinskemu sporu. Foto: EPA
Ukrajina in Rusija sta se za zdaj izognili novemu plinskemu sporu. Foto: EPA
Plinske vojne ne bo

Plinski dogovor sta po večurnih pogovorih na Jalti dosegla ruski premier Vladimir Putin in ukrajinska premierka Julija Timošenko. "Menili smo, da se lahko z Ukrajino dobimo na pol poti in nekoliko spremenimo naše prejšnje dogovore," je po pogovorih dejal Putin.

Zaradi januarskega plinskega spora med državama je bila prekinjena dobave ruskega plina v Evropo, zato sta Rusija in Ukrajina dosegli nov dogovor, ki predvideva, da mora Ukrajina plačati ves plin, predviden po pogodbi, četudi ga ne porabi, v nasprotnem primeru ji grozijo visoke kazni.

Zahvala Timošenkove
S Putinovim pristankom na spremembo pogodb za prihodnje leto Ukrajini ne bo treba plačati kazni. "Gazprom in Naftogaz se bosta dogovorili o novih količinah. Če ne bo presežka dobave, ne bo sankcij," je dejal ruski premier. Moskva je ob tem pristala na odločitev Kijeva o dvigu pristojbin za prenos ruskega plina v Evropo za 60 odstotkov v prihodnjem letu.

Ukrajinska premierka se je ruskemu kolegu zahvalila, da ste se "vi kot močna država pripravljeni srečati na pol poti in upoštevati trenutne krizne razmere". Zagotovila je, da Ukrajina ne bo ogrozila dobave ruskega plina v Evropo in bo pravočasno plačevala plin ter izpolnjevala obveze glede tranzita plina.

Hiter dogovor še pred začetkom zime, ko je v prejšnjih letih prihajalo do spora, je po mnenju opazovalcev ruski znak podpore Timošenkovi, ki se bo 17. januarja na predsedniški volitvah potegovala za najvišji položaj v državi.

Plinske vojne ne bo