Berlusconi z izidom prvega kroga volitev ni mogel biti posebej zadovoljen. Foto: Reuters
Berlusconi z izidom prvega kroga volitev ni mogel biti posebej zadovoljen. Foto: Reuters

V prvem krogu je desnica doživela boleč poraz, še posebej zaradi slabega izida v Milanu, domačem kraju premierja Silvia Berlusconija, zato bo vladajoča desna koalicija poskušala popraviti vtis.

Kandidat levice Giuliano Pisapija je trenutno milansko županjo in kandidatko desnice Letizio Moratti premagal z dobrimi šestimi odstotnimi točkami naskoka in z 48 odstotki vseh glasov, ki jih je prejel, le za las zgrešil zmago že v prvem krogu.

Neapelj v roke desničarskega župana?
V Neaplju sta se v drugi krog uvrstila kandidat skrajne levice Luigi de Magistris, ki je nepričakovano premagal "uradnega" kandidata levice, in kandidat desnice Giovanni Lettieri, ki je v prvem krogu prejel 38,5 odstotka glasov. Če bo zmagal, bo po dolgoletnem vladanju levice županstvo prevzela desnica. V Trstu bolje kaže kandidatu levice Robertu Cosoliniju, ki je v prvem krogu dobil več kot 40 odstotkov podpore.

Napad Berlusconija na levico
Predvolilno kampanjo so zaznamovali predvsem ostri Berlusconijevi napadi na predstavnike levice v Milanu, ki jih je med drugim označil za skrajneže, ki bodo italijansko prestolnico mode spremenili v islamsko in cigansko mesto, njihove volivce pa za bedake.

Volitve potekajo v več kot 80 občinah, v prvem krogu volitev pa nihče izmed kandidatov ni prejel absolutne večine glasov. Prvi izidi bodo znani v ponedeljek zvečer.