Strokovnjaki napovedujejo, da bi Berlusconi v Milanu doživel poraz že, če bi morala Morattijeva v drugi krog. Foto: EPA
Strokovnjaki napovedujejo, da bi Berlusconi v Milanu doživel poraz že, če bi morala Morattijeva v drugi krog. Foto: EPA
Neapelj
V Neapelju so ljudje nezadovoljstvo nad vlado izrazili tudi na ulicah. Foto: EPA
Lokalne volitve v Italiji

V enajstih pokrajinah in več kot 1.100 krajih po vsej Italiji so se začele lokalne upravne volitve. Svoj glas bo oddalo 13 milijonov Italijanov oziroma skoraj četrtina prebivalstva, čeprav zaradi naveličanosti in razočaranja nad političnim dogajanjem ni pričakovati visoke volilne udeležbe.

Znova v svojem "elementu"
V zadnjih javnomnenjskih raziskavah sta bili vladajoča desna sredina in opozicijska leva sredina precej izenačeni, saj so obema političnima poloma pripisale okoli 40-odstotno podporo. Za najpomembnejši preizkus za Berlusconija veljajo volitve v domačem mestu Milanu, pa tudi v Torinu, Bologni in Neaplju.

Medijski mogotec se zaveda pomembnosti izida, zato je v zadnjih dveh tednih prekrižaril državo in iz volitev naredil bolj referendum o sebi kot o lokalnih temah. Tudi tokrat ni šlo brez nenavadnih, če ne že neprimernih opazk. Tožilce je tako označil za "raka demokracije", opoziciji pa rekel, "da se ne umiva dovolj".

Zmaga Berlusconijevi kandidatki?
Vse oči so uprte v gospodarsko prestolnico države Milano, kjer se za položaj znova poteguje zdajšnja županja Letizia Moratti iz Berlusconijeve stranke Ljudstvo svobode. Na poti do zmage ji stoji kandidat levice, odvetnik Giuliano Pisapia. Berlusconi, ki ima v Milanu pomembno podporo volivcev, se je osebno vključil v predvolilno kampanjo. Ankete kažejo, da se Morattijevi obeta 44 do 48 odstotkov podpore, Pisapia pa lahko pričakuje med 40 in 42 odstotkov. Če bi Morattijeva izgubila, bi bil to prvi poraz desnosredinske koalicije po skoraj 20 letih.

V Bologni in Torinu, tradicionalno "rdečih" mestih, se po anketah zmaga obeta zdajšnjim levim kandidatom. V Neaplju so razmere bolj nejasne. V mestu, ki se že mesece spopada z resnimi težavami zaradi smeti, prebivalci niso zadovoljni niti z levimi občinskimi oblastmi niti z regionalnimi in državnimi, saj kljub Berlusconijevim obljubam težave še niso rešene. Zato je pričakovati, da bo zmagovalec znan v drugem krogu volitev.

Pomembne tudi za slovensko manjšino
Volitve, ki bodo potekale še v ponedeljek, so pomembne tudi za Furlanijo - Julijsko krajino, kjer bodo med drugim volili novo tržaško in goriško pokrajinsko upravo, volitve pa potekajo tudi v 40 občinah. Za pomembne veljajo predvsem volitve v Trstu in Miljah, Pordenonu, Tržiču in Ronkah, pa tudi v Nemah, Dreki in Tavorjani. Razen Pordenona gre za kraje, kjer živi tudi slovenska manjšina.

Volitve so pomembne tudi za slovensko manjšino, katere predstavniki so bili v pokrajinah Trst in Gorica ter v nekaterih manjših občinah v glavnem v vrstah vladajoče večine, v občini Trst pa v opoziciji.

Za volitve v pokrajinah oziroma v občinah z več kot 15.000 prebivalci je v primeru, da v prvem krogu nihče od kandidatov ne bo dobil absolutne večine, predviden drugi krog, ki bo 29. in 30. maja.

Volišča bodo danes odprta do 22. ure, v ponedeljek pa od 7. do 15. ure. Prvi rezultati bodo predvidoma znani v ponedeljek popoldne.

Lokalne volitve v Italiji