Ruska vojska je v avgustovski vojni povsem potolkla gruzijsko. Foto: EPA
Ruska vojska je v avgustovski vojni povsem potolkla gruzijsko. Foto: EPA
Gruzija
Med vojno je umrlo na stotine ljudi, na tisoče jih je bilo prisiljenih zbežati in zapustiti porušene domove. Foto: EPA

Vojna, v kateri je umrlo več sto ljudi, je sledila dolgemu obdobju provokacij, napetosti in incidentov, začetek vojne pa je povzročilo gruzijsko obstreljevanje Južne Osetije, ki ni bilo opravičljivo po mednarodnem pravu, piše v poročilu, v katerem je možnost za nov spopad ocenjena kot "resna".

Med vojno kršeno mednarodno humanitarno pravo
Prvi ruski vojaški odgovor na obstreljevanje Južne Osetije je poročilo ocenilo kot "zakonite" obrambne namene, nadaljnje ruske akcije pa naj bi bile "nad razumnimi omejitvami". Rusko zunanje ministrstvo je to ugotovitev poročila že zavrnilo in trdi, da Rusija ni uporabila čezmerne sile.

Gruzijske, ruske in južnoosetijske sile so med petdnevno vojno kršile mednarodno humanitarno pravo, ugotavlja poročilo, ki je rezultat desetmesečne preiskave pod vodstvom švicarske diplomatke Heidi Tagliavini. Naloga poročila je bila raziskati "vzroke in korenine" spopada, ne pa ugotavljanje krivde, zato se naj ne bi uporabljalo v odškodninskih tožbah.

Odcepitev in priznanje neodvisnoti nezakonita
Južna Osetija in Abhazija nista imeli pravice, da se odcepita od Gruzije, priznanje njune neodvisnosti pa je nezakonito, tudi piše v poročilu. Rusija je ob Nikaragvi in Venezueli edina država, ki je priznala neodvisnost teh dveh gruzijskih pokrajin.

Eno poročilo, dva pogleda
Tako Moskva kot Tbilisi menita, da poročilo potrjuje njuno stališče - da je vojno začela druga stran. Rusija trdi, da je poročilo, ki ga je sponzorirala Evropska unija, kot začetnika vojne določilo Gruzijo, medtem ko gruzijske oblasti menijo, da poročilo potrjuje, da se je Moskva ves čas pripravljala na vojno, in krivi Rusijo za stopnjevanje napetosti, ki so se končale z avgustovsko vojno. "Poročilo ne govori o tem, kdo je začel vojno. Vojna se ni začela 7. ali 8. avgusta," je dejal gruzijski minister za reintegracijo Temur Ikobašvili in dodal, da se je Rusija na vojno pripravljala dlje časa, 7. oziroma 8. avgust pa je bil le višek teh priprav.

"Kdo je začel vojno? Na to vprašanje poročilo ponudi jasen odgovor. Poročilo je objektovno glede glavne točke, sklene, da se je vojna začela z napadom Gruzije na Južno Osetijo," je dejal ruski veleposlanik pri EU-ju Vladimir Čizov.

Poročilo naj ne bi imelo večjega vpliva na mnenja
Večina diplomatov meni, da poročilo najverjetneje ne bo spremenilo sklepa, ki so ga sprejeli v večini zahodnih prestolnic, da je ameriška zaveznica Gruzija 7. avgusta zvečer začela napad na uporniško provinco Južno Osetijo. Rusija, zaveznica in podpornica Južne Osetije in Abhazije, je odgovorila s protinapadom in pregnala gruzijske sile na gruzijsko ozemlje.