Severnokorejski režim naj bi sankcije zaobšel s ponarejanjem dokumentov in umazanimi posli. Foto: Reuters
Severnokorejski režim naj bi sankcije zaobšel s ponarejanjem dokumentov in umazanimi posli. Foto: Reuters

To je zapisano v zaupnem poročilu neodvisnih opazovalcev ZN-a, do katerega se je dokopala agencija Reuters. Opazovalci trdijo, da severnokorejski režim pošilja premog v različna pristanišča v Rusiji, Južni Koreji, Maleziji, Vietnamu in na Kitajskem. Pri tem sta kot državi izvora največkrat navedeni Rusija in Kitajska, saj Severna Koreja zaradi mednarodnih sankcij ne sme uvažati ali izvažati različnega blaga in dobrin - poleg premoga tudi železa, svinca, oblačil in morske hrane, za uvoz surove nafte in naftnih derivatov pa veljajo ostre omejitve.

"Severna Koreja se izogiba mednarodnim resolucijam z izkoriščanjem svetovne verige za dobavo nafte, s sodelovanjem s sumljivimi tujimi državljani, ustanavljanjem podjetij v tujini in prek mednarodnega bančnega sistema," piše v 213-stranskem dokumentu. Rusija in Kitajska sta se na poročilo odzvali z besedami, da sankcije proti Pjongjangu spoštujeta.

Opazovalci preiskujejo tudi vojaško sodelovanje Severne Koreje s Sirijo in Mjanmarom, predvsem vsebino 40 severnokorejskih pošiljk sirskemu raziskovalnemu središču med letoma 2012 in 2017. To središče sicer nadzoruje sirski program za kemično orožje. Preiskava je razkrila tudi "več dokazov kršenja prepovedi izvažanja orožja in druge kršitve," so še zapisali.

Sirski režim je leta 2013 privolil v uničenje vsega kemičnega orožja, a nekateri diplomati in strokovnjaki sumijo, da država kljub temu tega programa ni popolnoma ukinila.

Vsi zanikajo trgovanje
Strokovnjaki ZN-a so tudi zapisali, da neka država, ki je niso imenovali, trdi, da ima dokaze, da je Mjanmar dobil več balističnih raket od Severne Koreje, pa tudi konvencionalno orožje. Tako Sirija kot Mjanmar sta zatrdila, da nimata nikakršnih orožarskih poslov s Pjongjangom.

Varnostni svet ZN-a je lani sprejel vrsto resolucij o zaostritvi sankcij proti Severni Koreji zaradi njenega raketnega in jedrskega programa.