Mirovni načrt, ki je bil objavljen v petek na spletni strani lokalne televizije, vključuje vzpostavitev deset kilometrov širokega tamponskega pasu na ukrajinsko-ruski meji in koridor za ruske plačance, ki jim bo po položitvi orožja omogočil vrnitev v Rusijo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Mirovni načrt, ki je bil objavljen v petek na spletni strani lokalne televizije, vključuje vzpostavitev deset kilometrov širokega tamponskega pasu na ukrajinsko-ruski meji in koridor za ruske plačance, ki jim bo po položitvi orožja omogočil vrnitev v Rusijo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin meni, da je treba priložnost, ki jo pomeni ustavitev sovražnosti, izkoristiti za začetek konstruktivnega dialoga in najti politični kompromis med stranema na vzhodu Ukrajine. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

"Pripravljen sem se pogovarjati s tistimi, ki so zašli, ki so pomotoma sprejeli stališča proruskih upornikov. Razen seveda tistih, ki so sodelovali v terorističnih dejanjih, umorih in mučenjih," je dejal Porošenko. Udeležencem v mirovnih pogajanjih, torej tistim, ki želijo "jezik orožja zamenjati z jezikom argumentov", je zagotovil dodatno varnost.

Porošenkov mirovni načrt vključuje vzpostavitev deset kilometrov širokega tamponskega pasu na ukrajinsko-ruski meji in koridor za ruske plačance, ki jim bo po položitvi orožja omogočil vrnitev v Rusijo. V okviru načrta je Porošenko v petek razglasil enostransko prekinitev ognja na vzhodu Ukrajine. Kljub temu se tam spopadi med uporniki in vladnimi silami nadaljujejo.

"Miroljuben scenarij je naš glavni scenarij. To je naš načrt A," je še dejal. Poudaril pa je, da morajo "tisti, ki bodo želeli ta mirovna pogajanja izkoristiti samo za pridobivanje časa in prerazporeditev sil", vedeti, da imajo tudi zelo podroben načrt B. O njem podrobneje ni želel govoriti, saj - kot je dejal - verjame v uspeh mirovnega načrta.

V Donecku bo uradni jezik tudi ruščina
Porošenko je še dejal, da bodo v okviru decentralizacije oblasti razširili pravice regije glede zgodovine, kulture in jezika. Prebivalci regije Doneck bodo lahko ob uradnem jeziku uporabljali tudi ruski jezik. Tako bodo kmalu v parlament vložil zakon o amnestiji tistih pripadnikov "nezakonitih oboroženih skupin, ki niso ubijali miroljubnih civilistov in ukrajinskih vojakov ter so soglašali z razorožitvijo".

Ruski predsednik Vladimir Putin je v soboto že podprl enostransko prekinitev ognja, ki jo je razglasil Porošenko. Opozoril pa je, da mirovni načrt ne sme imeti značaja ultimata za proruske upornike ter da brez dialoga z njimi ne bo uresničljiv in realističen: "Če predlaganemu načrtu ne bodo sledili konkretni ukrepi s ciljem začetka dialoga, ne bo ne uresničljiv ne realističen."

Ob tem je sprti strani v sporu pozval h končanju vseh vojaških operacij in začetku pogajanj.

Ruski predsednik podprl mirovni načrt
Putin je v soboto presenetil z odreditvijo polne bojne pripravljenosti ruskih vojaških sil; v okviru vaje, ki bo potekala do 28. junija, nameravajo preveriti bojno pripravljenost celotnega sestava vojaških sil osrednje regije. Vajo bodo izvedli dan po tem, ko je Kremelj potrdil, da Rusija kopiči svoje sile na meji z Ukrajino.

Še pred tem je v petek ukrajinski predsednik Petro Porošenko predstavil mirovni načrt v 14 točkah za končanje nasilja na vzhodu Ukrajine. V njegovem okviru je razglasil enotedensko enostransko prekinitev ognja. Načrt predvideva tudi razorožitev separatistov, "za ruske in ukrajinske plačance" pa zagotavlja vzpostavitev koridorja, po katerem bodo lahko zapustili državo.

Nasilje se nadaljuje
Razglasitev prekinitve ognja ni privedla do končanja nasilja, saj se je vojska v soboto še naprej spopadala s proruskimi separatisti blizu Donecka in Slavjanska, ki so že zavrnili prekinitev ognja. O spopadih poročajo tudi danes.

Ruski predsednik Vladimir Putin je petkov incident označil za nesprejemljiv, ko je bil na rusko-ukrajinski meji ranjen ruski carinik s strelom, ki je prišel z ukrajinske strani.

ZDA so uvedle nove sankcije
Zaradi netenja napetosti v Ukrajini so ZDA uvedle nove sankcije proti sedmim voditeljem proruskih oboroženih upornikov na vzhodu Ukrajine, vključno s samooklicanima županoma regij Doneck in Lugansk, guvernerji, poveljniki in načelniki mest. Njihovo premoženje v ZDA bo zamrznjeno, prav tako ne bodo mogli poslovno sodelovati z ameriškimi podjetji. ZDA in EU so uvedli sankcije proti Rusiji že marca letos.

Če se razmere na vzhodu države ne bodo v kratkem umirile, ZDA razmišljajo tudi o uvedbi sankcij proti ruskim ministrom za obrambo, finance in visoko tehnologijo.