Portugalski premier Socrates je odstopil. Foto: EPA
Portugalski premier Socrates je odstopil. Foto: EPA

Večer pred vrhom Evropske unije, ki bo posvečen predvsem reševanju krize v območju evra, so opozicijske stranke v portugalskem parlamentu dosegle zavrnitev že četrtega svežnja varčevalnih ukrepov, ki jih je socialistična vlada pripravila v zadnjem letu in s pomočjo katerih naj bi se Portugalska izognila črnemu scenariju, ki je lani najprej doletel Grčijo in nato še Irsko.

Proti varčevalnim ukrepom je glasovalo vseh pet opozicijskih strank, tako da je sveženj podprlo le 97 od 230 poslancev.

Pred glasovanjem je premier Jose Socrates, ki predseduje manjšinski vladi, napovedal, da ne bo več sposoben voditi države, če bo sveženj zavrnjen. Svojo grožnjo z odstopom je nato tudi uresničil.

Zadnji varčevalni načrt je predvideval ponovno krčenje proračunskih odhodkov, spremembe pri upokojevanju, nove davke, podražitev javnega prometa in omejitev sredstev za socialne transferje.

Za omenjene ukrepe se je vlada v Lizboni odločila, da Portugalski ne bi bilo treba zaprositi za mednarodno finančno pomoč, a po njihovi zavrnitvi je država vse bližje temu, da bo prisiljena zaprositi za mednarodno finančno pomoč, to pa bo znova povzročilo zaskrbljenost finančnih trgov.

Opozicija pustila vlado na cedilu
Če je opozicijska konservativna Socialdemokratska stranka (PSD) v preteklosti privolila v sprejetje varčevalnih ukrepov, in to tako, da se je v parlamentu vzdržala glasovanja, pa je tokrat glasovala proti zadnjim ukrepom, ker naj bi najbolj obremenil ravno najšibkejše družbene skupine.

Javnofinančni primanjkljaj Portugalske je leta 2009 dosegel 9,3 odstotka BDP-ja, kar je četrti najslabši rezultat v območju evra - za Irsko, Grčijo in Španijo. V Lizboni se zdaj trudijo, da bi primanjkljaj letos zmanjšali na 4,6 odstotka BDP-ja, prihodnje leto pa na tri odstotke BDP-ja, kar je tudi zgornja meja območja skupne evropske valute.