Ženske v muslimanskem svetu so podvržene številnim omejitvam. Foto: EPA
Ženske v muslimanskem svetu so podvržene številnim omejitvam. Foto: EPA
Savdski moški
V savdski družbi imajo zadnjo besedo moški. Foto: EPA

Poleg polletne zaporne kazni čaka 19-letno Savdijko še 200 udarcev z bičem. Razlog za kazen je kršitev zakonov o ločevanju spolov, saj je bilo dekle v času posilstva skupaj z moškim, ki ni njen sorodnik, kar je po strogih zakonih šeriatskega prava prepovedano.

Po poročanju časopisa Arab News se je dekle pred letom in pol dobilo s svojim nekdanjim fantomin ga prosilo, da ji vrne njene fotografije, saj se je nameravala poročiti z drugim moškim. Ko sta sedela v avtomobilu, ju je ugrabilo sedem moških in ju skupinsko posililo. Sedem posiljevalcev ima srečo, saj je za posilstvo zagrožena tudi smrtna kazen, medtem ko so oni dobili po nekaj let zapora.

Višja kazen zaradi "dolgega jezika"
Kazen za dekle je bila najprej nižja, 90 udarcev z bičem, vendar je sodišče nato kazen zvišalo, ker se je dekle pritožilo na razsodbo in o tem spregovorilo v medijih. Po mnenju sodišča je s tem skušala vplivati na sodnike. Zaradi pogovarjanja z mediji si je disciplinski ukrep zaslužil tudi odvetnik nedolžnega dekleta Abdul Rahman Al Lahem, ki ne sme več sodelovati pri sojenju in mu celo grozi izguba poklica.

Kdaj reforma sodnega sistema?
Človekoljubne organizacije po svetu že dalj časa opozarjajo na togost in krivičnost savdskega sodnega sistema, ki temelji na vahabistični veji sunitskega islama in ženskam prepoveduje stike z neznanci, jim prepoveduje vožnjo avtomobilov, v javnosti pa morajo nositi zakrit obraz. Mnogi upajo, da bo savdski kralj Abdulah držal obljubo, ki jo je dal letos, ko je napovedal spremembe sodnega sistema.

G. V.