Nemočne žrtve vojnih spopadov. Foto: EPA
Nemočne žrtve vojnih spopadov. Foto: EPA
Resolucija zahteva takojšen konec spolnega nasilja, urjenje vojakov za zaščito žensk, disciplino ter utrditev sodnih in zdravstvenih sistemov za učinkovitejšo pomoč žrtvam. Foto: EPA

Dokument opredeljuje namerno uporabo posilstva kot taktiko v spopadu in nevarnost mednarodni varnosti. Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je dejal, da je nasilje nad ženskami doseglo neslutene razsežnosti v nekaterih družbah, ki imajo za sabo dolgoletne spopade.

Ob tem so Združeni narodi začeli enoletno raziskavo, ki naj bi pomagala razkriti, kako razširjeno je posilstvo kot del vojne prakse.

Med razpravo so Kitajska, Rusija, Indonezija in Vietnam podali zadržek z vprašanjem, ali je posilstvo res tema za Varnostni svet, vendar je potem 15 držav članic VS-ja resolucijo, ki so jo sponzorirale ZDA, sprejelo soglasno. Resolucija opisuje spolno nasilje kot vojno taktiko z namenom ponižanja, dominacije, vlivanja strahu, nasilne preselitve prebivalcev oz. etnične skupnosti. Resolucija tudi poziva, naj se spolno nasilje nad ženskam izključi iz dogovorov o amnestiji po koncu oboroženih spopadov.

Dokument še navaja, da lahko nasilje precej poslabša razmere v oboroženem spopadu in lahko ogroža vzpostavitev mednarodnega miru in varnosti. "Odgovor na to tiho vojno zoper ženske in dekleta terja vodstvo na nacionalni ravni," je med razpravo dejal Ban Ki Mun. "Državne oblasti morajo sprožiti pobudo za vzpostavitev razumljive strategije, medtem ko morajo Združeni narodi pomagati pri gradnji kapacitet in pomagati oblastem ter civilnim družbam."

Spolno nasilje spodkopava gospodarsko stabilnost
Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je poudarila, da svet prepoznava, da spolno nasilje globoko prizadene ne le zdravja in varnosti žensk, temveč ogroža tudi gospodarsko in socialno stabilnost njihovih držav. Nekateri drugi razpravljalci so kot primere množičnega spolnega nasilja našteli dogajanje v nekdanji Jugoslaviji, v Darfurju, Kongu, Ruandi in Liberiji.

K. T.