Opozicijski poslanci so se odločili za protest pred parlamentom. Foto: Reuters
Opozicijski poslanci so se odločili za protest pred parlamentom. Foto: Reuters
Ferenc Gyurcsany
Gyurcsany je po izpustitvi povedal, da ne ve, kakšno proceduro bo proti njemu in drugim pridržanim sprožila policija. Foto: Reuters
Protest proti Orbanu

Gyurcsany je podprl proteste proti svojemu nasledniku Viktorju Orbanu zaradi novega parlamentarnega poslovnika, po katerem bodo imele opozicijske stranke le po 15 minut časa za obrazložitve ob sprejemanju zakonov po hitrem postopku.

Policija je poleg Gyurcsanyja pridržala osem članov levousmerjene zelene stranke LMP, ki so se priklenili drug na drugega z verigami in onemogočili vstop na parkirišče parlamenta, da bi poslancem preprečili vstop v poslopje, kjer je na dnevnem redu sprejemanje sporne zakonodaje. Gyurcsanyja so policisti odvedli, ko se je pridružil poslancem LMP-ja.

Na dnevnem redu številni sporni zakoni
Parlament, kjer ima absolutno večino Orbanova desnosredinska stranka Fidesz, naj bi sprejel niz zakonov, ki jih zahteva nova madžarska ustava. Med spornimi zakoni je tudi volilni zakon, ki gre po mnenju LMP-ja v korist Fidesza. Neki drug zakon v ustavo, ki jo je mogoče spremeniti le z dvotretjinsko večino, uvaja davčno zakonodajo. Ustava bo začela veljati 1. januarja.

"23. decembra bo Fidesz zacementiral svojo oblast. Dan pred božičem vladajoča stranka skrivoma sprejema zakone, ki vsak sam po sebi predstavljajo resno grožnjo demokraciji. 23. december je rojstni dan Orbanovega režima," je povedala neimenovana predstavnica LMP-ja.

Zaskrbljenost zaradi neodvisnosti centralne banke
LMP, ki ima v 386-članskem parlamentu 16 poslancev, nasprotuje tudi dopolnjevanju zakona o madžarski centralni banki, o čemer bo parlament predvidoma odločal prihodnji teden. Tudi Evropska centralna banka, Evropska unija in Mednarodni denarni sklad (IMF) so že večkrat izrazili zaskrbljenost glede neodvisnosti banke.

Bojkot parlamentarne seje je napovedala tudi Gyurcsanyjeva Demokratična koalicija (DK), ki jo je nekdanji premier oblikoval oktobra po odhodu iz Madžarske socialistične stranke.

Gyurcsany je marca 2009 zaradi nezmožnosti državo popeljati iz hude gospodarske krize odstopil s premierskega položaja. Podporo javnosti je v veliki meri izgubil, ko so na dan prišli posnetki njegovega govora, v katerem je priznal, da je socialistična stranka pred volitvami leta 2006 lagala volivcem.

Protest proti Orbanu