Potres je na Sumatri povzročil preplah, saj so ljudje še vedno v strahu pred cunamiji. Foto: EPA
Potres je na Sumatri povzročil preplah, saj so ljudje še vedno v strahu pred cunamiji. Foto: EPA
Besneča tla Sumatre

Prvi potresni sunek z močjo 6,3 stopnje po Richterjevi lestvici je mesto Padang na zahodu otoka stresel malo pred 4. uro zjutraj, drugi z močjo 6,0 stopnje po Richterjevi lestvici pa je indonezijski otok stresel dve uri pozneje.

Tresenje povzročilo gmotno škodo in preplah
Oba sunka sta povzročila veliko gmotno škodo, saj se je zrušilo več zgradb, ljudje so bežali na vse strani, motena pa je bila tudi oskrba z elektriko. Potresa sta na Sumatri, predvsem v mestu Padang na zahodu otoka, sprožila preplah, saj so se prebivalci ustrašili morebitnega cunamija, a so to nevarnost takoj izključili.

Potresne sunke so čutili prebivalci drugih delov Indonezije in tudi prebivalci Malezije, v Singapurju pa so celo izpraznili nekatere višje stavbe.

Indonezija na ognjenem obroču
Indonezija leži na potresno zelo dejavnem območju, ki ga strokovnjaki imenujejo pacifiški ognjeni obroč. Konec lanskega leta je otočje stresel podvodni potres, ki je sprožil močan cunami in ubil 500 ljudi, ljudje pa še vedno živijo v strahu, da bi se ponovila katastrofa iz leta 2004, ko je zaradi cunamijev umrlo več kot 130.000 ljudi.

Imate na prizadetem območju svojce?
Informacije o slovenskih državljanih v tujini dobite na konzularnem sektorju MZZ, dežurni telefon (01) 478 2219.
Besneča tla Sumatre