Ob prazniku dneva Bastilije sta se francoski predsednik Emmanuel Macron in načelnik generalštaba Pierre de Villiers skupaj peljala v vojaškem džipu. Nekaj dni pozneje so se njune poti dokončno razšle. Macron je sicer še pred odstopom dejal, da ima general njegovo polno zaupanje, dokler mu je
Ob prazniku dneva Bastilije sta se francoski predsednik Emmanuel Macron in načelnik generalštaba Pierre de Villiers skupaj peljala v vojaškem džipu. Nekaj dni pozneje so se njune poti dokončno razšle. Macron je sicer še pred odstopom dejal, da ima general njegovo polno zaupanje, dokler mu je "jasna hierarhija poveljevanja". Foto: EPA
Francois Lecointre
Novi načelnik generalštaba francoske vojske je Francois Lecointre. Foto: Reuters

De Villiers je pred dnevi kritiziral napovedane vladne reze v obrambni proračun, zato ga je francoski predsednik Emmanuel Macron javno grajal.

De Villiers je nato v odstopni izjavi med drugim zapisal, da ne more več zagotavljati takega delovanja vojske, kot bi bilo treba za zagotavljanje zaščite Francije. Kot je dodal 61-letni general, je "sprejel svojo odgovornost" in predsedniku države podal svoj dostop, ki ga je prvi sprejel.

Linija poveljevanja mora biti jasna
Macron, čigar administracija želi proračunski primanjkljaj že v letu 2017 zmanjšati pod od Evropske unije zahtevane tri odstotke BDP-ja, je dejal, da ne bo toleriral "ugovorov vojske". Macron je prejšnji teden v govoru na ministrstvu za obrambo ošvrknil generala z besedami, "da o določenih temah ni spodobno govoriti v javnosti". Pozneje pa je v intervjuju za Le Journal du Dimanche pojasnil, "da če sta načelnik vojske in predsednik na nasprotnih straneh, potem mora načelnik pač oditi". "Linija poveljevanja mora biti jasna," je dodal Macron.

General se ne strinja z 850-milijonskim rezom
De Villiersa je razburila odločitev francoske vlade, da bo izdatke za vojsko v letu 2017 zmanjšala za 850 milijonov evrov. Večina varčevalnih ukrepov se nanaša na nakupe opreme. Skupen varčevalni paket je vreden 4,5 milijarde evrov. Macron je dejal, da namerava v letu 2018 izdatke za vojsko dvigniti za 1,5 milijarde na 34,2 milijarde evrov. Srednjeročni Macronov cilj pa je, da zadosti Natovemu kriteriju dva odstotka BDP-ja za obrambo, kar bi pomenilo 50 milijard evrov težak obrambni proračun.

Novi načelnik generalštaba general Lecointre
De Villiersa bo zamenjal general Francois Lecointre, ki je leta 2013 vodil misijo EU v Maliju, služil pa je tudi v Ruandi in BiH. 55-letni Lecointre je "mlad general, ki bo lahko deloval dolgoročno", je po tedenski seji vlade dejal njen tiskovni predstavnik Christophe Castaner.

Francoske stranke kritične do Macrona
Na odstop de Villiersa se odzivajo tudi v francoskih političnih strankah. Po mnenju voditeljice skrajne desnice Marine Le Pen je francoska vojska izgubila "moža velike vrednosti", odstop pa po njenih besedah kaže na "resne zlorabe in skrb vzbujajoče omejitve" predsednikovega vodstva. Predstavnik opozicijskih Republikancev Damien Abad je tvitnil, da je k odstopu vodila Macronova "pretirana avtoritativnost". Poslanec socialistov Olivier Faure pa je bil kritičen do "krize zaupanja med vojsko in predsednikom države, ki je povzročila nepotrebno ponižanje moža, ki je le opravljal svojo dolžnost".